Francia diplomata: a nigeri puccs Európa kudarca

2023. augusztus 05. 12:53

A volt francia nagykövet szerint „a fiatalok lázadásának vagyunk tanúi” a gyarmattartó Franciaországgal szemben.

2023. augusztus 05. 12:53

A Mandiner korábban beszámolt róla, hogy Nigerben élő adásban jelentette be egy katonai junta, hogy átvették a hatalmat az országban. A hazánknál 13-szor nagyobb területű, 25 milliós népességű, ám nagyrészt a Szaharában és a száraz Száhel-övezetben fekvő ország gyarmati múltja miatt elsősorban a francia érdekszféra része.

A fennálló helyzetről nemrég nyilatkozott Gérard Araud volt francia nagykövet. A nigeri puccsot leginkább a Franciaország és az afrikai kontinens közötti neokolonialista kapcsolat okozza – számolt be Gérard Araud véleményéről az Euractiv

Gérard Araud meglátása szerint a válság

a francia jelenlét elutasításából ered, valamint a helyi lakosság csalódottságából fakad. 

A francia gyarmati múlttal rendelkező afrikai országokban „a fiatalok lázadásának vagyunk tanúi” mind Franciaország, mind a nemzeti kormányok ellen, amelyeket Franciaország bábjainak tekintenek a régióban.

A diplomata azzal is kiegészítette a mondanivalóját, hogy

a franciák elleni harag párosul a demográfiai fellendüléssel és a rendkívüli szegénységgel is.

A térségben jelenleg uralkodó káoszhoz az is hozzájárul, hogy nincs egyértelmű európai egység egy közös afrikai stratégiát illetően, ezért „Európa kudarcának” is lehet tekinteni a történteket – állítja a francia diplomata.

***

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: NIAMEY, NIGER, AFP

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marcon-2
2023. augusztus 06. 22:05
Egy alternatív kronológia a nigeri eseményekre: - Macron tárgyalásokat kezd Kínával, emellett súlyos kijelentéseket tesz, melyekben sürgeti Európa szuverenitásának helyreállítását és az USA befolyásának gyengítését - az amerikai Floyd-ügyhöz (BLM) hasonló események ürügyén Franciaországban a korábbiaknál súlyosabb polgárháborús helyzet alakul ki - destabilizáció - a francia kormánynak többé-kevésbé sikerül stabilizálnia a helyzetet (komoly gazdasági és politikai károk), ezt követően a múltból eredően (is) jelentős francia érdekeltségekkel bíró Nigerben katonai puccsal eltávolítják a megválasztott elnököt - „Le Franciaországgal! Le az EU-val!” És mi van az USA-val? folyt. köv. a válaszban...
Namond
2023. augusztus 05. 18:54
Nem, ehhez Európának semmi köze, ez a francia gloire és a gyarmati frank kudarca.
nemecsekerno_007
2023. augusztus 05. 15:44
A Fehér felsőbbrendűség ára. Fizesse az aki hasznot húzott belőle. A gyarmati rendszer közös európai örökség?!?! Akkor a Holokauszt is?!?!?!
kalamata
2023. augusztus 05. 15:14
Na ja, a kudarc Európáé, de a gyarmatáru csak a franciáké! Business as usual.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!