Financial Times: az ukránok egy 71 éves katonát küldtek kiképzésre Németországba

2023. augusztus 28. 15:44

A legjobb katonákat maguk mellett tartják a lövészárkokban, nem küldik őket nyugatra – írja a lap.

2023. augusztus 28. 15:44
Infantry training of Ukrainian soldiers in Donetsk Oblast

Az egyik ukrán, akit Kijev Németországba küldött kiképzésre a nyugati fegyverek használatára, 71 éves – írja a Financial Times. A férfi önként jelentkezett az ukrán hadseregbe. A lap beszámolója az északkelet-németországi Klietz közelében lévő katonai támaszponton készült, az ott dolgozó NATO-kiképzők a lapnak elmondták, hogy bár lenyűgözte őket az ukránok „óriási motivációja”, a fegyverhasználat elsajátítására érkezők életkora és képessége „széles skálán mozog”. A legjobb katonákat ugyanis az ukránok nem tudják mellőzni, így őket a fronton tartják, ahelyett, hogy kiképzésre küldenék őket. 

Óriási gondot okoz ezen felül a nyelv is. Martin Bonn holland dandártábornok, a többnemzeti uniós kiképző misszió helyettes vezetője úgy fogalmazott:

A nagy kihívást a katonai vagy műszaki kontextusban használt szavak fordítása jelenti… olyan szavak, amelyeket senki sem használ a mindennapi életben”

A jelentések szerint a nyelvi problémák akadályozzák az ukrán pilóták kiképzését is az amerikai tervezésű F-16-os vadászrepülőgépek vezetésére, amely program jelenleg Dániában zajlik.

Nyitókép: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / AFP. Illusztráció.

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kafabatka
2023. szeptember 07. 12:11
Folyt: Ha elvonatkoztatunk a háború valóságától,akkor olyan érzés fog el,mint az Indul a bakterház megtekintése,csak épp fordítva. Kezdetben sokat nevettem többedjére való megtekintésekor,ám egyszer csak felfogtam a mögötte rejlő kisemberek sorsát és szomorúságát. Ukrajna esetében a kezdeti sok szörnyűség láttán az ember megdöbbent,de ma már az értelmetlen erőlködést körülvevő történetek és jelenetek már elnézést kérek,de röhögésre késztetik a hírek olvasóit. Hogyan ítélnénk meg Görgei Artúrt abban az esetben,ha Világosnál a fegyverletétel helyett gyerekeket,nőket és aggastyánokat KÉNYSZERREL küldött volna a biztos halálba? Már elmondtam,ahogyan Trianon után is van MAGYAR élet,úgy az ukránoknak is lesz(?) egy nem (!) kétharmadrészt elvesztő országuk tengeri kijárattal,de ha Zelenszkij tovább erőlteti Odessza sem marad meg Kharkivval együtt.
kafabatka
2023. szeptember 07. 12:10
Önkéntes. Rendben van,világot akar látni,de hogy erőforrást pazaroljanak rá,az már nincs. Hiteltelenné teszi a nyugati kiképzést és komolytalanná az oktatók munkáját. Mellesleg magát a Nyugatot is nevetségessé teszi. Folyt. köv.
Málaga21
2023. augusztus 28. 21:19
Van benne logika. Ez már nem disszidál, vagy ha mégis, abból sincs nagy kár. A fiatal sztárharcosok lehet nem nagyon mennének vissza megdögleni a monsanto profitjáért, hunter bidé kokós prostiaiért, vagy zselé egyiptomi villájáért.
fogas paduc
2023. augusztus 28. 21:06
Vajon a fogprotézis előny-e vagy hátrány? Előny: nincs gond a fogorvosra, lehet vele harapni az ellenséget. Hátrány: nem nehéz elveszteni. És vajon melyik katéter a praktikus a fronton?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!