Évtizedek után újra cápa harapott meg egy New York-i strandolót

2023. augusztus 09. 07:11

A felkapott helyet naponta 100 ezer ember is felkeresi.

2023. augusztus 09. 07:11

A hétfőn kora este történt cápatámadásban egy 50 éves nő szenvedett súlyos sérülést az amerikai nagyváros Queens negyedében, a Rockaway nevű városi strandon úszás közben. 

A ragadozó a bal combján ejtett súlyos sebeket, a nő a mentők közlése szerint „kritikus, de stabil állapotban” került kórházba.  Elővigyázatosságból a fürdőhelyet keddre lezárták, 

a hatóságok a levegőből pásztázzák a tengert cápák után kutatva.

Az utóbbi évtizedekben egyre gyakrabban észlelnek cápákat az Atlanti-óceánban New York és az előtte fekvő sziget, Long Island partjainál, részben a vízminőség javulása miatt, a cápatámadások azonban ritkák maradtak. Cápaszakértők szerint a cápaharapások „rendkívül ritkák”, világszerte évente 70-80 esetben fordulnak elő úgy, hogy nem provokálják a tengeri ragadozókat.

A nemzetközi cápatámadási adatbázis (ISAF) szerint 

a Rockaway Beach-en több mint 60 éve történt utoljára cápaharapás,

 és a város illetékesei sem emlékeznek arra, hogy azóta újabb eset fordult volna elő. A felkapott Rockaway-strandot naponta olykor 100 ezer ember is felkeresi. Az elmúlt két nyáron többször is előfordult, hogy lezárták a látogatók előtt, mert cápákat láttak a közelben.

Keletebbre, Long Island tengerpartján az elmúlt két strandszezonban 13 cápaharapást jelentettek a hatóságoknak, de egyik sem volt súlyos eset. New York 2022 előtti történetéből összesen egytucatnyi cápaharapás ismert. A cápák azért tűnnek fel egyre gyakrabban New York partjai közelében, mert az ökológiai intézkedések eredményeként megnőttek a zsákmányhal-populációk a térségben.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció, Pixabay

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2023. augusztus 23. 10:31
Ja, ökológiai intézkedések, ami óriási "hulladék-szigetek" az Óceán közepén! Körülötte nincs harapnivaló, így a partközelben van több élelem.
Kormánypárti2
2023. augusztus 09. 09:05
Mi ebben a nagy szám? A budapesti városházán is történhet cápaharapás.
Tapeino
2023. augusztus 09. 07:45
Bocs, de ez nem hír! Az lenne hír, ha a strandoló harapta volna meg a cápát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!