Elsüllyedt egy migránshajó Lampedusánál – több tucat ember odaveszett

2023. augusztus 09. 14:06

A Guineából és Elefántcsontpartról érkezett túlélők a mentőkkel közölték, hogy a tunéziai Szfákszból indultak útnak Olaszország felé.

2023. augusztus 09. 14:06

Negyvenegy ember meghalt, mert elsüllyedt a hajó, amellyel Olaszországba tartottak Észak-Afrikából – jelentette a túlélők beszámolóira hivatkozva az ANSA olasz hírügynökség szerdán.

Az ANSA és a RAI olasz közszolgálati televízió híradása szerint a négy túlélőt – két férfit, egy nőt és egy kísérő nélküli kiskorút – a máltai zászló alatt közlekedő Rimona teherszállító hajó mentette ki a Szicíliai-szorosban, majd átadták őket az olasz parti őrségnek, amely a dél-olaszországi Lampedusa szigetére szállította őket.

A Guineából és Elefántcsontpartról érkezett túlélők a mentőkkel közölték, hogy a tunéziai Szfákszból indultak útnak Olaszország felé.

Elmondásuk szerint a tengerbe veszett áldozatok között három gyerek is van.

Legutóbb a hétvégén járt szerencsétlenül két, migránsokat szállító hajó Lampedusa szigeténél. A balesetekben mintegy harminc ember – köztük két gyerek – eltűnt, egy nőt és egy kisgyereket holtan találtak, 57 embert viszont sikerült kimenteni.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint idén eddig több mint 93 ezer ember – többségében guineai, elefántcsontparti, egyiptomi és tunéziai állampolgár – érkezett Olaszországba. Ez kétszer annyi, mint a tavalyi azonos időszakában. Sok Tunéziából indult csempészhajó szenvedett hajótörést.

Ezt is ajánljuk a témában

Megkongatta a vészharangot az olasz belügyminiszter: „Hatalmas migrációs nyomással állunk szemben, le kell állítani az indulásokat”

Az év eleje óta közel 92 ezren kötöttek ki az olasz partokon, ami a 2022 ugyanazon időszakában mért több mint kétszerese.

Lampedusa, amely közelebb fekszik Afrikához, mint az olasz szárazföldhöz, gyakori célpontja az embercsempészeknek. Hétfőn újraindult az emberek elszállítása a szigetről, ahol a négyszáz fős táborban még mindig több mint 2200-an vannak.

(MTI)

Nyitókép: Ben Stansall / AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik