Bűnös Enrique Tarrio, a capitoliumi zavargások fő szervezője

2023. augusztus 19. 12:53

33 év börtön várhat a Proud Boys vezetőjére.

2023. augusztus 19. 12:53
null

A szövetségi ügyészek 33 év börtönt kérnek a 2021. január 6-i Capitoliumnál történt zavargások egyik fő szervezőjének tartott Enrique Tarrióra, akit az esküdtszék májusban bűnösnek talált. 

 

A Proud Boys nevű radikális szervezet egykori vezetőjét és három társát a ritkán alkalmazott államellenes szervezkedés vádjában mondták ki bűnösnek.

 

Enrique Tarriót annak ellenére tartják az események egyik irányítójának, hogy 2021. január 6-án nem tartózkodott a fővárosban.

Ha a bíróság elfogadja az igazságügyi minisztériumhoz tartozó ügyészek kérését, akkor a 33 év a legsúlyosabb ítélet lesz, amit a zavargások miatt eddig kiszabtak. Az eddigi leghosszabb börtönbüntetést a Capitolium ostromában vezető szerepet játszott másik szélsőjobboldali szervezet, az Oath Keepers alapítója, Stewart Rhodes kapta. Neki 18 évet kell börtönben töltenie ugyancsak államellenes szervezkedés miatt. 

Az ügyészek az ő esetében 25 éves börtönt láttak indokoltnak, és a bíró úgy hozta meg az ítéletet, hogy - az ügyészség javaslatát elfogadva – súlyosbító tényezőként, terrorizmusnak minősítette az elkövetett cselekményeket.

Az ügyészség Tarrio és társai esetében szintén kéri a bíróságtól a terrorizmust, mint súlyosbító tényezőt figyelembe venni. Az ítélethozatali eljárás augusztus végén kezdődik a fővárosban Washingtonban.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2023. augusztus 19. 21:10
Ha ilyen büntetési tarifával számolunk, hány évet érdemelne az időnként az Országgyűlés épületébe, időnként meg a budapesti ''Fehér házba'' benyomulni igyekvő Momentum? És konkrétan a rendőrökre füstgyertyát dobáló Fegyőr? Az a szerencséjük hogy nálunk nincs demokrácia, mert ha olyan nagy demokrácia lennénk mint a csodálatos Amerika, akkor évtizedekre mennének a karcerba.
Gullwing
2023. augusztus 19. 17:09
Komoly demokrácia: nem is volt a fővárosba de elítélik zavargásokért 33 évre... Amerika kutyaszar demokrácia ....🤨
letsgobrandon-2
2023. augusztus 19. 15:57
Kordonbontók mennyit kaptak ?
zakar zoltán béla
2023. augusztus 19. 15:50
SZusa
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!