Biden szerint Amerikában növekedik a gyűlölet a rasszizmus miatt

2023. augusztus 29. 08:30

Az elnök a Martin Luther King-évfordulón szólalt fel.

2023. augusztus 29. 08:30

A rasszizmus és az erőszak elleni cselekvést sürgetett Joe Biden amerikai elnök hétfőn, amikor fogadta ifj. Martin Luther King Jr. családtagjait és emberi jogi aktivistákat a Nobel-békedíjas lelkész híres beszéde elhangzásának 60. évfordulóján. Martin Luther King Jr. 1963. augusztus 28-án, Washington belvárosában, a Lincoln-emlékműnél, 250 ezer ember előtt mondta el  nevezetes beszédét, melynek legismertebb mondata ez volt: „Van egy álmom”.

Joe Biden a Fehér Házban tartott ünnepségen utalt a szombati, rasszista alapú gyilkosságra, aminek három afroamerikai esett áldozatául Floridában egy üzletben. Az elnök állítása szerint az Egyesült Államokban növekszik a gyűlölet mértéke, amit nem szabad hagyni, és cselekedni kell.

 „Aki hallgat, cinkosságot vállal” 

– fogalmazott.

Az eseményen mások között részt vett Martin Luther King Jr. fia és lánya, valamint emberjogi szervezetek képviselői, köztük Al Sharpton tiszteletes, a radikális nézeteiről ismert polgárjogi aktivista.

Joe Biden az évforduló alkalmából a Washington Post napilapban hétfőn megjelent írásában az afroamerikaiak munkanélküliségének csökkenését méltatta, és arra hívta fel a figyelmet, hogy elnöksége alatt 7 milliárd dollárt juttattak az afroamerikaiak által látogatott felsőoktatási intézményeknek. A szombaton elkövetett 

floridai lövöldözéssel kapcsolatban azt írta, vissza kell utasítani azt, hogy afroamerikai emberek félelemben éljenek.

A floridai hatóságok közölték, hogy egy 21 éves férfi volt az a maszkot viselő fegyveres, aki Jacksonville városában szombat délután egy diszkontüzletben tüzet nyitott a vásárlókra, megölve három afroamerikait. A tettes elbarikádozta magát az üzletben, majd később saját magával is végzett. A vizsgálat megállapította a rasszista indítékot, miután 

megtalálták  a gyilkos több üzenetét, a vérengzéshez használt gépkarabélyon pedig horogkereszt volt.

Az áldozatokra vasárnap több százan emlékeztek Jacksonville-ben, ahol Ron DeSantis kormányzó is beszédet mondott, amelyben kijelentette, hogy a rasszista alapú erőszaknak nincs helye Floridában.

(MTI)

Nyitókép: AFP
 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2023. augusztus 29. 18:30
Tény, hogy demokraták szítják rendesen...
templar62
2023. augusztus 29. 17:36
A szénné égett hawaii benszülöttek esetének bagatelizálása , talán nem rasszizmus ?
Zsolt75
2023. augusztus 29. 12:37
A választás közeledtével menetrendszerűen megérkezett a rasszizmus iránti igény.
istvanpeter
2023. augusztus 29. 11:15
Viszont az alapgond az, hogy a valóságban a különböző etnikai és vallási népcsoportok között igen nagy szellemi, lelki és kulturális eltérések vannak, de a társadalomszervezés során ezt nem veszik figyelembe sőt, még beszélni sem nagyon ajánlatos róluk. Ilyen körülmények között természetesen és egyáltalán az integráció sem valósulhat meg és az egész folyamat a politikai és kulturális uralmi törekvések síkján zajlik, ami végzetesen súlyos konfliktusokat generál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!