Áll a bál! Egymásnak estek Szlovákia szolgálatai, összehívták a biztonsági tanácsot

2023. augusztus 17. 19:33

A szlovák titkosszolgálat vezetőjét bűnszervezet létrehozása miatt helyezték nemrég vád alá.

2023. augusztus 17. 19:33
null

Hivatali visszaélés, valamint bűnszervezet létrehozásának gyanújával vád alá helyezték a szlovák titkosszolgálat (SIS) vezetőjét – jelentette be Stefan Hamran országos rendőrfőkapitány csütörtökön Pozsonyban.

Roman Alac mellett több rendőrtisztet és magas rangú tisztségviselőt is vád alá helyeztek, köztük hivatali elődjét, Vladimír Pcolinskyt és a szlovák Nemzetbiztonsági Hivatal (NBU) igazgatóját, Roman Konecnyt is.

„A nyomozás eredményeként bűnszervezet létrehozása és támogatása, hivatali visszaélés, valamint az igazságszolgáltatás akadályozásának ügyében születtek meg a vádak” – közölte az országos rendőrfőkapitány az élőben közvetített sajtótájékoztatón. A vádak szerint Alac társaival együtt szándékosan hátráltatta a korrupció és egyéb bűncselekmények ügyében elrendelt nyomozásokat, hitelteleníteni próbálta a bűnüldözési és bűnmegelőzési hatóságok munkáját, valamint azt a látszatot keltette, hogy az eljárások során a nyomozók manipulálták a tanúvallomásokat.

Péntek reggelre rendkívüli tanácskozást hívott össze a köztársasági elnök

Zuzana Caputová köztársasági elnök kérésére Ódor Lajos megbízott szlovák kormányfő péntek reggelre rendkívüli tanácskozásra összehívta Szlovákia nemzetbiztonsági tanácsát.

A SIS szóvivője közölte: a titkosszolgálat vezetője a médián keresztül értesült az ellene felhozott vádakról, de azonnal kapcsolatba lépett a nyomozókkal, és megszakítja külföldi üzleti útját, hazautazik Szlovákiába. Stefan Hamran rendőrfőkapitány elmondta, hogy a vádlottak közül többen is külföldön tartózkodnak, így nem vették őket őrizetbe. Mint beszámolt róla, a vádlottak egy része már fel is vette a kapcsolatot a rendőrséggel, 

egyedül az ötletgazda üzletember hollétéről nincs információ.

Boris Kollár, a törvényhozás elnöke elmondta, hogy a parlament hétfőn rendkívüli ülést tart az ügy megvitatására. Szlovákiában szeptember végén előrehozott parlamenti választást rendeznek.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay
 

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katedralista1957
2023. augusztus 18. 09:30
Az amerikai politikai minta szolgai másolása
Kormánypárti2
2023. augusztus 18. 07:48
Yogállamiság? Hetihetesczikkely?
Kozmosz
2023. augusztus 18. 00:56
Roman Konecnyt Konyec román filma.
kikicsoda
2023. augusztus 18. 00:00
“összehívták a biztonsági tanácsot” Melyiket? Az ENSZ Biztonsági Tanácsot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!