Afrikát is megszabadítaná Putyintól Kijev

2023. augusztus 19. 12:01

Újraélesztené az afrikai kapcsolatait Kijev. De nem is Ukrajnáról lenne szó, ha nem itt is Moszkvával „harcolna”.

2023. augusztus 19. 12:01
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkvatér

„Újraélesztené az afrikai kapcsolatait Kijev. De nem is Ukrajnáról lenne szó, ha nem itt is Moszkvával »harcolna«, hiszen mint Dmitro Kuleba fogalmazott, ki kell szabadítani Oroszország szorításából Afrikát. A külügyminiszter arról nem beszélt, hogy a Moszkvával jó kapcsolatot ápoló afrikai vezetők likvidálása is a »nyitás« része-e, avagy az ukrán diverzáns egység kiképzésével, és a »fekete kontinensre« küldésével az MI6 csak az angolszász érdekek előtt tisztogatná az utat.

Kijev az afrikai kapcsolatainak újjáélesztésére készül, egyúttal kiszabadítaná a kontinenst Oroszország karjaiból. Erről az ukrán diplomácia vezetője az AFP francia hírügynökségnek. Dmitro Kuleba azzal vádolta Moszkvát, hogy »kényszerítéssel, korrupcióval és félelemkeltéssel« igyekszik fenntartani befolyását a kontinensen. Mint fogalmazott, a Kreml kényszert, korrupciót és félelemkeltést alkalmaz annak érdekében, hogy az afrikai országokat a markában tartsa. Szerinte Moszkva Afrikában csak két erős eszközzel rendelkezik, a propagandával és a Wagner félkatonai csoporttal. Kuleba egyben azzal vádolta meg Moszkvát, hogy a gabona megállapodás felmondásával veszélyezteti Afrika élelmiszer biztonságát.

A külügyminiszter nyilatkozatában kiemelte, hogy sok év veszett kárba, Kijev azonban ukrán-afrikai reneszánsz előmozdítását tűzte ki célul. Kijev új partnerei között Kuleba Libériát, Kenyát, Ghánát, Elefántcsontpartot, Mozambikot, Ruandát és Egyenlítői-Guineát említette a kontinensen.

Az ukrajnai háború kezdete óta Kuleba háromszor járt Afrikában, hogy megkísérelje megnyerni az afrikai államok támogatását Moszkvával szemben.

Júniusban azonban az ukrán diplomácia egy nap alatt lerombolta eme erőfeszítések eredményét. Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök vezetésével ugyanis egy afrikai államfőkből álló küldöttség látogatott Kijevbe, és közvetítést ajánlott a háborúban álló felek között, amit Ukrajna durván és lekezelően elutasított.”

Nyitókép: AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. augusztus 20. 10:35
Lehet, hogy sokat szívott!
alenka
2023. augusztus 19. 23:58
Következő célpont a világűr?....
Obsitos Technikus
2023. augusztus 19. 22:48
Hehehehe.
K4t1nk4
2023. augusztus 19. 21:21
Afrika addig volt kíváncsi az ukránokra amíg orosz érdekszférában voltak, azaz befolyásuk nulla. Ezt tovább rontották a gazdag országoknak eladott gabonával, most pedig az afrikai titkos műveletekbe álltak be a nyugat érdekében. Megint egy illúzió. Miközben államcsőd van, háború, és a saját országunkban sem tudnak egy stabilan működő gazdasági-, politikai-, és társadalmi rendszert kialakítani, mit adhatnának ők az afrikai embereknek? A korrupcióról és az elnyomásról már tanultak eddig is, a nyugati tanítóiktól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!