A Prigozsin-korszak vége

2023. augusztus 24. 12:28

De nem kizárt, hogy a baleset összes részlete csak évtizedekkel később kerülhet nyilvánosságra.

2023. augusztus 24. 12:28
Yevgeny Prigozhin, the founder of the Russian private security company Wagner shared video
Hidegkuti Konstantin
Hidegkuti Konstantin
Moszkvatér.com

„Elsőként érdemes már most leszögezzünk, hogy az e sorok írásáig eltelt időszakban főképp csak feltételezésekre, illetve a szemtanúk beszámolóira és az incidensről készült felvételekre alapozhatunk. Jelenleg még mindig zajlik a roncsok vizsgálata, valamint a feketedobozok felkutatása és a hivatalos verziót jelentő baleseti jegyzőkönyv kiadásáig is hetek – sőt hónapok – vannak hátra. De nem kizárt, hogy a baleset összes részlete csak évtizedekkel később kerülhet nyilvánosságra.
»Jelenleg két eshetőség tűnik valószínűnek: a gép vagy egy merénylet következtében, vagy valamiféle műszaki meghibásodás következtében zuhant le«

A becsapódás idején, annak közvetlen közelében készült felvételeken az látszik, hogy az Embraer már leszakadt szárnnyal és farokrész nélkül, pörögve zuhan a föld felé. A polgári légiforgalmat világszerte valós időben nyomon követő Flightradar24 információi szerint a RA-02795 oldalszámú gép a polgári légiirányítás számára azonosítást lehetővé tevő transzponderét Moszkvát elhagyva kapcsolta fel, és az egészen a becsapódás megelőző fél percig működött.

A Flightradar adatai alapján a kitűzött repülési szint 28 ezer láb – nagyjából 8500 méter – magasságában lehetett, ám már a zuhanást megelőzően is bekövetkezett egy hosszabb, eddig meg nem magyarázott 100 csomós – 185,2 km/h – sebességcsökkenéssel járó időszak. Utóbbiból bár aztán egy 150 csomós – 277 km/h – sebességnövekedéssel sikerült a gépnek kikeverednie, ám közvetlen ezt követően történt az az esemény, ami a farokrész és a szárnyak leszakadását okozhatta.

(...)

Ám a Prigozsin-lázadás, és azt követően a Wagner ukrajnai tevékenységének felfüggesztése fényében mindez szinte biztosan kizárható. Persze, ismerve az ukrán szakszolgálatok médiaszerepléseit, nem kizárt, hogy a későbbiekben azért a Kirilo Budanov által vezetett GUR megpróbálja majd az incidenst magára vállalni.

»Ami biztos, hogy Jevgenyij Prigozsin halála mindenképp egy korszak végét jelenti a Wagner és az orosz belpolitika esetében«

Az, hogy egyáltalán fenn fog-e maradni a Wagner a szervezetet eddig irányító Prigozsin és Utkin halálával, egyelőre a jövő zenéje.”

Nyitókép: Wagner Account / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekrü
2023. augusztus 25. 10:36
"De nem kizárt, hogy a baleset összes részlete csak évtizedekkel később kerülhet nyilvánosságra."- De most őszintén, ki a fenét fogja ez érdekelni? Akár az oroszok lőtték le akár az ukránok, mindkettő teljesen érthető. Prigozsin pedig nem volt annyira fontos ember , hogy évtizedek múlva is emlékezzen rá a történelem.
NDAP1945
2023. augusztus 24. 15:28
Prigozsin él és virul
llnnhegyi
2023. augusztus 24. 13:17
Milyen korszak? Epizód is alig.
kulakman
2023. augusztus 24. 13:15
Én átaludtam volna az elmúlt évtizedet, hát nem Puttyler vezeti a szovjetuniót???? Prigozsin kor?????????????????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!