A média görbe tükre olyan képet tár elénk, ami nagyon megnehezíti a háború megértését

2023. augusztus 16. 10:49

A másik cél a lassú, de folyamatos orosz északi offenzíva megállítása.

2023. augusztus 16. 10:49
Russian Invasion of Ukraine
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„A stratégiai tartalékok bevetése. A média görbe tükre olyan képet tár elénk ami nagyon megnehezíti a háború megértését. Jelentéktelen eseményeket, mint például a kérészéletű próbálkozásokat a Dnyeper-torkolat térségében felfújnak.

Ezzel egyidejűleg valóban fontos eseményeket nem, vagy csak igen visszafogottan tárgyalnak. Az sem ritka jelenség, hogy az egymástól elszigetelten jelentett eseményekben nem ismerik fel a mintázatot.

Ha egymás mellé tesszük David Axe riportját a Forbes-ban és az orosz voenkorok bejegyzéseit akkor egy igen markáns mintázat bontakozik ki. A Bradley Square-től fel egész a kupianszki frontszakaszig az ukrán hadsereg már a stratégiai tartalékjait veti harcba. Az egyik cél valamiféle felmutatható eredmény kicsikarása ott ahol a harcok hónapok óta egy bizonyos falu vagy falucsoport körül hullámzanak.

A másik cél a lassú de folyamatos orosz északi offenzíva megállítása. Nem kizárt, hogy ezem az elitalakulatok el fognak érni taktikai, talán műveleti sikereket is. A legfontosabb kérdés, hogy mi áll a 82es, a 46os dandárok és a négy dandárból álló tengerészgyalogos hadosztály mögött?

Nem sok. Területvédelmisek, belbiztonsági alakulatok stb. A helyzet tragikuma, hogy édesmindegy, hogy a stratégiai tartalék lendülete melyik orosz védelmi vonalon törik majd meg. Mivel Ukrajna az áttörés kiaknázására félretett tartalékkal még mindig az első áttörést próbálja megkísérelni, nem lesz mivel kiaknáznia egy ilyen áttörést.

Az egyik elemző által emlegetett tartalékban álló "több tízezer ukrán katona" nem a keletkezet résbe fog betörni, hanem az orosz ellencsapást próbálják majd lelassítani, immár nyugati harcjárművek nélkül, pusztán a raszputyicára támaszkodva. A kérdés, hogy lesz-e pénz, paripa, fegyver és főleg lesz-e idő, és lesz-e amerikai politikai érdek egy új, immár a sokadik ukrán hadsereg felállítására?”

Nyitókép: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. augusztus 27. 13:35
A lipcsi média saját kis univerzuma..:)
nitsahon
2023. augusztus 17. 07:25
U KRAINABEN KÖZTERÜLETEK WANNAK ELNEWEZWE naziK-RÓL?
olajfa1
2023. augusztus 16. 17:03
Az "ellentámadásnak" nevezett ukrán manőver -szerintem- nagyon befuccsolt... A nyugati tankok nem tudom hogy megérkeztek-e de hogy már felszáradt az ukrán anyaföld -legalább 1 hónapja- az egészen biztos! No és az is egészen biztos hogy semmi féle komoly "áttörés" nem volt nincs , és valószínűleg nem is lesz... Ha nagyon rosszindulatú akarok lenni akkor most az ukránok arra várnak hogy az ukrán föld MEGFAGYJON! hogy a tankok tudjanak menni az ukrán földön... Szóval azt hiszem hogy ez már így marad... ha csak Putyin nem harap még egy nagyot Ukrajnából...
Karvaly
2023. augusztus 16. 16:29
Szóval már csak hat közel érintetlen dandárja maradt az ukránoknak? Akkor tényleg közel van az, amit Castel írt, hogy fel kell állítani újabb egy újabb hadsereget - amibe nemcsak az amerikai támogatás léte szól bele, hanem az is, hogy találnak-e még hozzá embereket Ukrajnában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!