Fintorog miatta az EU, de nem meri tagadni, hogy van egy ország, amelyik kulcsfontosságú Európa biztonsága szempontjából

2023. július 11. 04:48

Ráadásul bizonyítja: a migráció kezelésének egyetlen működőképes eszköze továbbra is a külső biztonság szavatolása. Határvédelemmel, diplomáciával.

2023. július 11. 04:48
Pócza István
Pócza István

Immáron hét éves az Európai Unió és Törökország a migráció kezeléséről kötött megállapodása. A politikusok egy része által vitatott határvédelmi intézkedések mellett kis túlzással talán ez az egyetlen olyan migrációs intézkedés az EU-ban, amely valóban hatékony.

Nem merik vitatni a hasznát

Szükségességét illetően többé-kevésbé mindenki egyetért. Egyetért, mert hatékony és 2016 óta folyamatosan bizonyítja működőképességét.

Bár a progresszív politikusok és gondolkodók időről időre fintorognak az EU-török együttműködésen, hasznát nem merik igazán vitatni, még ha többnyire el nem ismerik.

Pedig diplomáciai szempontból fontos ennek elismerése és megerősítése.

Recep Tayyip Erdogan bő egy hónappal ezelőtt tette le harmadik elnöki esküjét, és vérmérséklettől függően lehet kedvelni vagy nem  kedvelni, lehet pozitívat és sok negatívat is mondani róla, de az EU számára egy fontos partner, döntéseinek köszönhetően pedig Törökország kulcsfontosságú szerepet tölt be Európa biztonsága és stabilitása szempontjából. Habár Erdogant az európai mainstream vonatozó kimondatlan szabályai szerint nem illik méltatni, legalább a valóságot nem árt nem tagadni.

Hatékony megoldás migránskvóta helyett

Amíg az Európai Unió vezető politikai migránskvótákról beszélnek, közülük pedig még mindig vannak, akik az EU-s határok védelmének szükségét vitatják, Törökország alapvetően tartja magát a 2016-ban kötött megállapodáshoz. Többek között ez az, ami lehetővé teszi, hogy az Unió beszélgetéseket és sokszor elméleti vitákat folytathasson a migrációról, ne pedig a migrációs válságkezelés tematizálja az európai politikai hétköznapokat. Pedig

Az EU-török együttműködés nélkül bizony a 2015-ös állapotok állandósulnának.

Erről pedig nem árt néha beszélni, Törökország erőfeszítéseit pedig érdemes időről időre méltatni, a közös elkötelezettséget megerősíteni. Ennek egy fontos példáját láthattuk az Európai Bizottság részéről minap egy migrációs konferencián. Az eseményen felszólalt Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős EU-biztos, aki beszédében megerősítette: Törökország fontos partner, az Európai Uniónak pedig együttműködésen alapuló és kölcsönösen előnyös kapcsolatra van szüksége Törökországgal.

A magyar biztos kifejtette: „Elismerjük Törökország kulcsfontosságú szerepét az EU szomszédságában a stabilitás és a biztonság szavatolásában.” Várhelyi reálisan beszélt a migrációról is. Elmondta: a migráció hatalmas kihívást jelent az Európai Unió, Törökország, valamint a régión belüli, illetve kívüli partnerek számára is.

Az illegális migráció kockázatot jelent közös jólétünk és stabilitásunk szempontjából.

Társadalmi-gazdasági feszültségeket táplál. Ez a képzett munkaerő elvándorlásához és a megélhetést érintő kihívásokhoz vezethet. Még politikai instabilitáshoz is vezethet.” Fontos, hogy a nagy európai migrációs gondolkodásban azért néha a valóságról is szó essen, kifejezetten hasznos, ha ez az Európai Bizottság részéről is időnként megtörténik – még ha többnyire a sokat kritizált magyar biztos az, akinek fel kell vállalni a valóság kimondását.

Ha brüsszeli vezetés szavakban nem is jeleskedik ezen a téren, tettekben legalább elkötelezett volt az elmúlt időszakban: „2016 óta eddig 10 milliárd eurót mozgósítottunk a szíriai menekültek és a törökországi befogadó közösségek támogatására” – hangsúlyozta beszédéven Várhelyi Olivér. A szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos kiemelte: Az Európai Unió továbbra is elkötelezett Törökország támogatása mellett. A migrációt illetően, illetve a tavalyi pusztító földrengés okozta károk helyreállításában is.

Törökországot tehát lehet szeretni, nem szeretni, Erdoganra is sokféleképpen lehet tekinteni, de egy biztos: az EU partnerek nélkül aligha tudná megállni a helyét ebben a folyamatosan változó és bonyolódó geopolitikai helyzetben.

***

Nyitókép: European Union flags are seen near the Barlaymont European Commission building in Brussels, Belgium on June 21, 2023. Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)
 

 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. július 15. 08:07
Nekem akkor is az a legbetegebb a bevándoroltatásban, az jöjjön csónakkal és gyalog és fizessen embercsempészt ha egymaga nem boldogul. Ha olyan rohadtul kell a SZAKKÉPZETT melós, akkor azt miért nem ott válogatják ki? Papírt neki, aztán fel lehet szállni vele egy csak oda repülőre. Érkezés után pedig van 168 órája jelentkezni a neki kijelölt bevándorló ügynökségnél, aki intézi majd a melót és segít a lakhatásban. Ha letelt a 168 óra, akkor mehet a körözés és az automatikus kitoloncolás, illetve leghamarabb 5 év múlva lehet jönni, de akkor már fizetni is kell 5000 EUR-t. A családegyesítés megoldható, de csak 2-3 év után, amikor már mint dolgozó sikerült beilleszkedni és megkapja rá az engedélyt. Első körben csak a gyerekek és házastárs. Újabb évek múlva esetleg a szülők. Állampolgárság legfeljebb 10 év múlva akkor, ha senki nem kerül szembe a törvénnyel. Aki letöltendőt kap, ott az egész család hazamegy. Hazalátogatni pedig nem lehet, hisz onnan menekült el.
Akitlosz
2023. július 12. 19:15
Minden országnak csupán a saját országhatárait kell(ene) megvédenie. Nem másokét.
Ehetős Odó
2023. július 12. 13:21
A Szultán nagy spíler. Az idióta eu-s vezetők a poros nyomába érhetnek.
connorj
2023. július 11. 11:25
A kő marad... https://m.youtube.com/watch?v=SosD_fdUIvs&pp=ygUTQSBrxZEgbWFyYWQgVHJpYW5vbg%3D%3D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!