Több tucatnyi holttestet rejtő tömegsírra bukkant az ENSZ

2023. július 13. 15:12

Megdöbbent ez a tisztességtelen és érzéketlen bánásmód – nyilatkozta Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

2023. július 13. 15:12

Az ENSZ csütörtökön „megbízható forrásból” megerősítette, hogy legalább 87 emberi holttestre bukkantakal-Dzsunajna közelében. Az erőszakos cselekményért vélhetően a szudáni hadsereggel szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) és szövetségesei felelősek.

Elrendelték a nyomozást

„A lehető leghatározottabban elítélem a civilek meggyilkolását, továbbá megdöbbent az a tisztességtelen és érzéketlen bánásmód, amelyet a halottak, hozzátartozóik és közösségük felé tanúsítottak” - fejezte ki megdöbbenését Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki azonnali átfogó nyomozást rendelt el a történtek kivizsgálására. A mészárlás áldozataira június 20-át követően találtak rá, a meggyilkolt holttesteket al-Dzsunajna közelében egyméter mély tömegsírban földelték el – áll az ENSZ közleményében. Mint írják: az RSF és szövetségesei, miután őrizetbe vették és meggyilkolták Kamisz Abbakar helyi kormányzót, a civil lakosságot vették célba.

A véres összecsapásokban ellátás híján sokan belehaltak sérüléseikbe, a halottak között van hét nő és hét gyerek is

– teszik hozzá a közleményben.

A milícia tagad

Szudánban április 15-én törtek ki harcok a szudáni hadsereg és a vele szemben álló RSF és arab szövetségesei között. A főváros, Kartúm mellett a dárfúri térség vált a harcok epicentrumává. A felkelőket a 12 hete húzódó konfliktusban a többi között etnikai tisztogatásokkal is vádolják, a milícia azonban tagadja, hogy köze volna az ilyen történésekhez. 

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) közlése alapján a harcok kezdete óta már a hárommilliót is meghaladta azok száma, akik a Szudánban kitört harcok miatt otthonuk elhagyására kényszerültek.
 

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Abu Obaid

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. július 13. 18:14
akkor most a szudani elnok is korbehaknizza a vilagot?
hlaci83
2023. július 13. 16:12
Szerkesztők gyöngye: fostál beleírni a főcímbe beleírni a helyszínt, mi? Megértem. A kutya sem kattintana rá…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!