Timmermans elköszön Brüsszeltől, a holland parlamenti választáson indul

2023. július 20. 14:31

A holland Munkáspárt és a Baloldali Zöldek közös listáján kapta meg az első helyet az Európai Bizottság alelnöke.

2023. július 20. 14:31

Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos jelölteti magát a novemberi hollandiai választásokon, a politikus a Munkáspárt (PvdA) és a Baloldali Zöldek (GL) közös listáján kap első helyet – írta csütörtökön a Volksrant napilap.

A 62 éves munkáspárti politikus, aki tíz év után tér vissza a holland politikába, már tájékoztatta döntéséről Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökét.

Timmermans a PvdA korábbi parlamenti képviselője, a második, Mark Rutte vezette kormányban pedig külügyminiszteri posztot töltött be. 2014-ben az Európai Bizottság többek között jogállamiságért felelős uniós biztosa és alelnöke lett, majd 2019-től az európai zöld megállapodás végrehajtásáért felelt a brüsszeli testületben.

A PvdA és a GL a hét elején jelentette be, hogy közös listán indul a hollandiai előrehozott parlamenti választásokon.

Timmermans mindkét párt elsőszámú jelöltjének számít.

A hivatalos döntést a közös csúcsjelöltről augusztusban jelentik be.

Timmermans főbb kihívói Dilan Yesilgöz igazságügyi miniszter, a Szabaddemokrata Néppárt (VVD) politikusa és Caroline van der Plas, a Gazdák és Polgárok Mozgalmának (BBB) listavezetője lesznek. A legfrissebb, június végi közvélemény-kutatás szerint a VVD és a BBB fej-fej mellett áll, 18 százalékos támogatottsággal.

A Mark Rutte vezette kormány júliusban lemondásra kényszerült, mivel a négypárti koalíció nem tudott megegyezni a menekültügyi reformokról. A kabinet azóta ügyvivő minőségben folytatja munkáját.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2023. július 21. 18:53
Miből finanszírozza gyugyubácsi a sok végkielégítést így? Elfogynak a nagyszarkupacok, mit rak a helyükre? csekatkákat, meg fegyőrbandikat?
MrStokes
2023. július 21. 08:34
Menekülnek a patkányok a süllyedő hajóról. Azért nem kell idegeskedni, teli bőrönddel menekülnek.
faramuci
2023. július 21. 06:38
Rutte után Timmermans jobbnál jobb lehetőségek. A népnyúzó zöldbolondok egymás kezébe adják a kilincset!
pepu
2023. július 21. 02:23
Timmermans is Verhofstadt is lelép. Lelkes támogatói a migrációnak. Most, amikor már tarthatatlan lett a helyzet, lelépnek. Pedig akasztófán lenne a helyük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!