Őszintén nyilatkozott a horvát kormányfő: Az ukrajnai háború mellett az illegális migráció a legnagyobb probléma

2023. július 14. 19:38

Andrej Plenkovic leszögezte az EU legfontosabb problémáit.

2023. július 14. 19:38

Az ukrajnai háború mellett az illegális migráció a legfontosabb probléma, amellyel az Európai Unió (EU) foglalkozik - hangsúlyozta Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök Zágrábban pénteken, Robert Golob szlovén partnerével tartott közös sajtótájékoztatóján, aki egynapos hivatalos látogatásra érkezett a horvát fővárosba.

Plenkovic kiemelte: folytatni kívánják a két ország rendőrsége közötti intenzív együttműködést, amelynek szerinte szorosnak, állandónak és folyamatosnak kell lennie, és hozzá kell járulnia az embercsempészek leleplezéséhez.

Golob hangsúlyozta: Zágrábnak és Ljubljanának „összehangoltan kell fellépnie” az illegális bevándorlás elleni küzdelem érdekében. Úgy vélte: 

ha Európa hatékonyan akarja kezelni a migrációs problémát, akkor a származási és tranzitországokkal kötött megállapodásokra kell összpontosítania.

A szlovén kormányfő szerint az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) akkor tudja megmutatni valódi értékét, ha a teljes nyugat-balkáni útvonalat ellenőrzi. „A Frontex egységeire különösen Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában van szükség” – mutatott rá Golob, hozzátéve, hogy Szlovéniában az idén regisztrált illegális migránsok mintegy fele olyan országokból származik, amelyekkel Belgrád és Szarajevó vízummentes politikát folytat.

A két kormányfő egyet értett abban, hogy Szerbiának és Bosznia-Hercegovinának össze kell hangolnia a vízumpolitikáját az EU-val.

Plenkovic közölte: a Frontex hat szakértőt küld Horvátországba fél évre, hogy segítsenek az illegális migránsok kitoloncolásában. Megismételte korábbi álláspontját: Horvátország a határai védelmét egyedül is el tudja látni.

Az EU-tagországok közül Horvátország rendelkezik az egyik legnagyobb méretű határrendészettel: 6700 rendőr őrzi a határokat, míg a Frontexnek összesen 11 ezer rendőre van – hangsúlyozta Plenkovic, aki javasolta, hogy a horvát rendőrök együtt járőrözzenek szlovén partnereikkel a közös határszakaszon.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter pénteki nyilatkozata szerint az év eleje óta 29 500 illegális határátlépést regisztráltak a horvát határon, ami 170 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában volt. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem feltétlenül 29 500 különböző személyről van szó, hiszen egyes migránsok többtucatszor is megpróbálják illegálisan átlépni a horvát határt.

Rámutatott: idén megnőtt a menedékjog megszerzésére irányuló kérelmek száma, mivel Horvátország január elsejétől a schengeni övezet tagjává vált.

A menedékkérők azonban néhány napon belül általában elhagyják Horvátországot, majd élnek a szabad mozgás jogával az EU területén – magyarázta.

Bozinovic beszélt arról is, hogy lehetővé vált a nemzetközi védelmi státusszal nem rendelkezők őrizetbe vétele, és jelezte, hogy ezeket a bevándorlókat várhatóan az EU külső határainak közelében található létesítményekben helyezik majd el.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 15. 06:47
Mikor niggerekkel lesz tele a horvát tengerpart is akkor majd mecseteket kell építeni. A csicska uniós magyarok pénzéből. Ők meg mennek a Balatonra ami már a németeké.
Muki46
2023. július 14. 22:29
Jó hallani, hogy ma már nem "szálem alejkummal" fogadják a betolakodókat, és a seggüket sem nyalják ki.
Ugandai Bubu
2023. július 14. 22:07
Az igazi migrációs válság még el sem kezdődött. Afrika lakossága két milliárddal fog nőni, ez okoz majd egy kis problémát.
BLaci
2023. július 14. 21:05
Menj a picsába te ökör! A puhapöcsű szerb, szlovén, osztrák faszkalapokkal együtt beengedtek mindenkit aki jön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!