Nem a háborúba nyomta a pénzt: Zelenszkij kirúgatta az ukrán minisztert

2023. július 21. 10:20

Bejelentette lemondását Ukrajna kulturális minisztere pénteken, miután Volodimir Zelenszkij elnök bírálta őt a közpénzek háborús időkben kulturális célokra történő felhasználása miatt.

2023. július 21. 10:20
null

„Háború idején a kultúrára szánt magán- és költségvetési források nem kevésbé fontosak, mint a drónoké, mert a kultúra identitásunk és határaink pajzsa” – jelentette ki Olekszandr Tkacsenko a Telegramon anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna lemondásának okáról. Volodimir Zelenszkij csütörtök este a miniszter leváltására szólított fel, bírálva az állami költségvetés kulturális projektekre való felhasználását a honvédelem rovására. 

 

Háborús időkben, mint amilyenek a mostaniak, az állam maximális figyelmét és így az állami forrásokat is a védelemre kell fordítani”

 

– mondta az államfő. 

Zelenszkij kijelentette, hogy a múzeumok, kulturális központok, szimbólumok, tévésorozatok is fontosak, „de most más prioritások vannak”. 

Az ukrán elnök arra kérte Denisz Smihal miniszterelnököt, váltsa le Tkacsenkót. Csütörtökön az Ukrajinszka Pravda arról számolt be, hogy a kulturális minisztérium 448 millió hrivnya (mintegy 4,13 milliárd forint) odaítéléséről döntött televíziós sorozatok gyártására. A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) szerint a távozó kulturális miniszter azt is megvédte, hogy 500 millió hrivnyát (4,6 milliárd forintot) biztosítsanak a holodomor nemzeti múzeumának befejezésére. 

(MTI)

Nyitókép: Anne-Christine POUJOULAT / AFP

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2023. július 21. 19:43
milyen célra kapta a pénzt a minisztérium? Valószínűleg nem utalt belőle a háborús haszonélvező maffiának. Szmihal vajon miből vett alig egy hónapja a lányának nászajándékba 7 millió euroért villát Cannes-ban.
alenka
2023. július 21. 18:26
Milyen kultúra?... Ez már röhej? Náci,drog vagy rasszista miniszter kell oda....
Csigorin
2023. július 21. 16:16
neki nem kulturalt, kimuvelt emberfok kellenek, csak agyutoltelek, minel butabb annal jobb
Bitrex®
2023. július 21. 11:51
Tévézgetünk, színházba, múzeumokba járkálunk? Nem inkább területeket kellene visszahódítani? Egyáltalán van ezeknek felmentő papírjuk a katonai szolgálat alól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!