Nagyon rossz az üzleti hangulat Németországban, a cégek 40 százalékának konkrét tervei vannak az áttelepülésről

2023. július 07. 14:35

Ázsia, azon belül is Kína profitálhat a legtöbbet abból, ha a német cégek elkezdenék elhagyni saját országukat.

2023. július 07. 14:35

Bár a német gazdaságban már jó ideje rossz a hangulat, egy új felmérésből kiderült az is, hogy mekkora a frusztráció a német iparon belül – vezeti fel cikkét a Die Welt.

Az újság előzetesen betekintést nyert a Kantar tanulmányába, amelyet az FTI-Andersch tanácsadó cég megbízásából készítettek. Összesen 150, a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatot kértek meg értékelésre.

A válaszaikból kiderült, hogy jelentős részük  negatívan vélekedik Németországról mint üzleti helyszínről: a cégek bő negyede (26 százalék) fontolgatja a gyártókapacitások külföldre telepítését. A vállalatoknak osztályzatokkal kellett értékelni különböző tényezőket, ahol az egyes a legjobb minősítésta hatos pedig a legrosszabbat jelenti.

Az összesített eredmény 3,3 lett, ami nem túl hízelgő Európa legnagyobb ipari országára nézve.

Nem meglepő módon Németország az energiaárak és az energiaellátás területén kapta a legrosszabb értékelést. Itt csak egy  négyest adtak  a megkérdezett vállalatok, akiknek megdöbbentő 39 százaléka még rossz vagy elégtelen osztályzatot is adott Németországnak.

De a szabályozás és a bürokrácia is sok vállalatot megrémít. Az értékelés ezen a területen is ugyanilyen rossz (4,0) volt. Alig jobb a cégek megítélése arról, hogy mekkora az esélye annak, hogy elegendő szakképzett munkaerőt találjanak az országban. Itt a pontszám 3,9 volt.

A cikk szerzőit az döbbentette meg méginkább, hogy a vállalatok 40 százalékának már konkrét tervei voltak az Ázsiába való áttelepülésre. Ennek megfelelően sokan Kínában akartak kapacitásokat kiépíteni. A német kormány nemrég közzétett Kína-stratégiájában a népköztársaságot „partnerként, rendszerszintű riválisként és versenytársként” határozták meg – emlékeztet a lap. Ráadásul nem kevés megfigyelő arra figyelmeztet, hogy a formálisan kommunista országtól való túlzott függés megbosszulhatja magát, teszi hozzá a Die Welt.

Nyitókép: Képernyőfotó, MDR

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2023. július 07. 15:04
No, akkor mégsem a hülye amcsik fognak legtöbbet keresni a bolton, hanem Kína.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!