Il Foglio: Orbán Viktornak minden lehetőség jó, hogy keresztbe tegyen Ukrajnának, Lengyelországgal viszont más a helyzet

2023. július 27. 10:44

Véleménycikket írtak az olasz lapnál a gabonaimport kérdésköréről.

2023. július 27. 10:44
null

Lengyelország minden téren szolidáris Ukrajnával, kivéve a gabonaimportot – írja az Il Foglio printcikke. Varsó azt követeli, hogy Brüsszel hosszabbítsa meg a korábbi intézkedését, miszerint importkorlátozásokat vezet be, és szerinte 100 millió eurós támogatást kell adnia azoknak az országoknak, amelyek nem akarják, hogy a piacaikat elárassza az ukrán gabona. Ez ugyanis káros lenne a termelésükre és a gazdáikra nézve. 

Varsó létrehozta a hasonlóan vélekedő országok koalícióját, amelynek tagja Románia, Bulgária, Magyarország és Szlovákia. A lap azt írja: 

Orbán Viktor, magyar kormányfőnek minden lehetőség jó, hogy keresztbe tegyen Ukrajnának, Lengyelországgal viszont más a helyzet. 

Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter egy brüsszeli találkozón kijelentette, „a mi döntéseink nem mások ellen vannak, azok elsősorban gazdáink mellett szólnak”.  

Kijev szerint az importkorlátozás meghosszabbítás „teljesen elfogadhatatlan és egyáltalán nem Európát védi”. Brüsszel nem foglalt hivatalos álláspontot a lengyel állásponttal kapcsolatban: inkább zárt ajtók mögött koordinálja a tárgyalásokat a korlátozásokat akaró öt európai ország és Ukrajna között. 

 

Nyitókép: Odessza, 2022. június 24. Frissen aratott árpát és búzát rakodnak egy gabonaraktárban, a dél-ukrajnai Odessza környékén 2022. június 23-án. ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget. MTI/EPA/STR

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. augusztus 02. 02:07
Na,várjatok... Ha beindulnak a lengyelek...nekik sem kell GMO gabona ....és csupán köszönetet kértek az ukránoktól...egy bűnük van,hogy betegesen segítik a nacikat....és ez főbenjáró bűn...
Forgalmazó
2023. augusztus 01. 23:13
Baloldali lefizetett hazaáruló uniós firkászok azaz mocskos szemetek !
Titi
2023. július 27. 13:52
Csak nem akarják érteni, hogy ez a rendelet nem keresztbe tevés, hanem a hazai piac, és a gazdák védelme érdekében született. Az olasz piac jó részét így is elvesztettük, mert nekik jó az ukrán/amcsi mérgezett szemét is. Lelkük rajta.
pollip
2023. július 27. 13:12
A gázolaj szállítás és a humanitárius segély a cikkíró szerint tönkretétel? Hagyjuk abba?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!