Gyorsan csatlakoznának a NATO-hoz a svédek, de rendőrségi engedéllyel égetik a Koránt az utcákon

2023. július 05. 08:12

Svédország a legalapvetőbb török kérésnek is képtelen eleget tenni.

2023. július 05. 08:12
null

A Magyar Nemzet arról ír, hogy már csak néhány nap van hátra a vilniusi NATO-csúcsig, amelynek kapcsán a svéd kormány továbbra is azt reméli, hogy addigra a védelmi szövetség tagjává válhat, annak ellenére, hogy a folyamatot eddig nem ratifikáló Törökország és Magyarország továbbra sem tűzte ki a szavazást a kérdésről. 

Hozzáteszik: svéd részről továbbra is azt remélik, csoda történhet a jövő héten kezdődő NATO-csúcsig. Ulf Kristersson miniszterelnök úgy vélekedik, hogy a szerdai washingtoni utazása, amikor Joe Biden amerikai elnökkel tárgyal, valamint a svéd külügyminiszter csütörtöki brüsszeli találkozója a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel és a török külügyminiszterrel elgördítik majd az akadályokat a svéd csatlakozás elől.

A svéd kormány szerint a szerdai washingtoni látogatás jelentős lehet a csatlakozás szempontjából, ugyanis az Egyesült Államok támogatásával meggyőzhető Törökország, hogy adja fel a svéd NATO-tagsággal szembeni ellenállását. Ha ez sikerülne, a legtöbb megfigyelő úgy véli, Magyarország is igent mond a csatlakozási kérelemre – írja a Magyar Nemzet.

Ezt is ajánljuk a témában

Hangsúlyozzák: a svéd kormány magabiztosnak tűnik, pedig az esélyek igen alacsonyak, hiszen otthon 

képtelenek a legalapvetőbb török kérésnek is eleget tenni, például hogy ne égessenek rendszeresen, szabadon Koránt Stockholm utcáin.

Emlékeztetnek: múlt hét szerdán is történt ilyen a stockholmi mecset előtt. A demonstráció heves reakciókat váltott ki az iszlám világban az elmúlt napokban, többek között megrohamozták a bagdadi svéd nagykövetséget, számos helyen pedig svéd zászlót égettek. De nemcsak a muszlimok ítélték el az esetet, hanem Ferenc pápa és az Európai Unió is.

Svédországban az elmúlt hónapokban

vita zajlott arról, törvényes-e a szent könyv nyilvános égetése, de politikusok és a hatóságok nyilvánvalóvá tették, hogy igen – a legutóbbi Korán-égetés is rendőrségi engedéllyel történt. 

A szólásszabadság nevében annak ellenére engedélyezik az ilyen eseményeket, hogy egyértelmű: ez befolyásolhatja a NATO-csatlakozás folyamatát – írja a Magyar Nemzet.

Nyitókép: Fredrik PERSSON / TT NEWS AGENCY / AFP
 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
backstablive
2023. július 07. 18:42
Szaropapirnak is hasznalhatnak nyilvanossan. Ugy is kb annyit er.
Csigorin
2023. július 05. 18:28
az hogy van hogy a szolasszabadsag jegyeben mas vallasat szabad gyalazni, de mas pl szexualis orientaciojat, borszinet, stb tilos? miert gyuloletbeszed az hogy "mocskos buzi" de nem gyuloletbeszed az hogy "mocskos muszlim"? egy hivo embernek a vallasa ugyanugy resze az identitasanak mint a nemzetisege, rassza, szexualis preferenciaja, stb.
gyaloggos
2023. július 05. 15:52
ÚGY gondolom, ERDOGAN nem szó szerint értette a rendőrségi engedélyt a korán-égetéshez, hanem inkább arra gondolt, hogy a svéd rendőrség nem akadályozta azt meg.
Uppsala
2023. július 05. 14:41
"Gyorsan csatlakoznának a NATO-hoz a svédek, de rendőrségi engedéllyel égetik a Koránt az utcákon." Ez egyszerűen nem igaz, a rendörség csak tüntetésre adott engedélyt, a pasas 'tüntetés a Koránt illetően' indokolással kért engedélyt. Égetésre nem is adhatott volna engedélyt a hatóság, mert Stockholmban jelenleg tűzgyújtási tilalom van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!