Független, megbízhatónak tűnő becslés készült az orosz hadsereg valódi veszteségeiről

2023. július 11. 08:04

Mutatjuk az adatokat.

2023. július 11. 08:04
null

Nagyjából 50 ezer orosz halhatott meg az ukrajnai háborúban – derült ki egy függetlennek számító statisztikai elemzésből, amit a Világgazdaság szemlézett. Hozzáteszik: két független oroszországi portál, a Mediazona és a Meduza a németországi tübingeni egyetem adatkutatójával együttműködve dolgozta fel az orosz kormány adatait, hogy kiderítse, mekkora lehet a valóságban Oroszország embervesztesége Ukrajnában.

Mint kiderült, a vizsgálat során az Oroszországban a Covid-járvány alatt bevezetett statisztikai módszertant alkalmazták, illetve az öröklési nyilvántartásokat és a hivatalos halálozási adatokat dolgozták fel, hogy megbecsüljék, hogy 2022 februárja és 2023 májusa között hány 50 év alatti orosz férfi vesztette életét. Hangsúlyozzák: Oroszországban ellehetetlenítik, hogy a média a katonai veszteségekkel foglalkozzon. Az újságírók, akik ezzel kapcsolatban vizsgálódnak, zaklatással és büntetőeljárásokkal néznek szembe.

Az orosz Mediazona a BBC orosz szolgálatával közösen, a közösségi médián keresztül kezdte felmérni bejegyzések és feltöltött fényképek segítségével a valós áldozatok számát. Július 7-ig ezzel a módszerrel 27 423 halott orosz katonát azonosítottak – közli a Világgazdaság. 

„Ez a szám csak olyan katonák nevét tartalmazza, akiket név szerint, több forrásból is tudtunk azonosítani” 

– mondta Dmirtij Trescsanin, a Mediazona szerkesztője.

A nyilvántartás feldolgozásából kiderült, hogy 2022-ben a korábbi átlagnál 25 ezerrel több hagyatéki ügy volt Oroszországban a 15 és 49 év közötti férfiak esetében. 

Ez a szám 2023. május 27-ig 47 ezerre nőtt. 

Trescsanin szerint ez az eddigi legpontosabb becslés a halálos áldozatok számára, de még így sem lehet teljesen megbízni ezekben az adatokban. „Még ha vannak is forrásaink az orosz védelmi minisztériumban, nem lehetünk biztosak benne, hogy hozzáférnek az összes információhoz. Ráadásul 

ott van a Roszgvargyija, az Akhmat vagy a Wagner magánhadsereg, amelyekről még nehezebb adatot gyűjteni” 

– mondta  a Mediazona szerkesztője.

Hozzáteszik: a német tübingeni egyetem adatszakértője, Dmitrij Kobak a többlethalálozásokat az orosz statisztikai hivatal halálozási adatain keresztül elemezte. Ezek szerint 2022-ben 24 ezerrel több 50 év alatti férfi halt meg, mint a korábbi évek átlaga, 

ami egybevág a két orosz portál elemzésével a hagyatéki adatokkal kapcsolatban.

Leszögezik, hogy az elemzések 

nem tartalmazzák az eltűnt, de hivatalosan halottnak nem nyilvánított oroszokat, illetve az annektált területek Oroszország oldalán harcoló lakosságát.

Kobak szerint a vizsgálatokkal kapott számok nincsenek kőbe vésve, és lehetnek hibák a számításokban, de szerinte egyértelmű, hogy az áldozatok száma tízezres nagyságrendű. Szerinte a bizonytalanságok ellenére a becsléseik viszonylag pontosak, írja a Világgazdaság.

 

 

Nyitókép forrása: ANATOLII STEPANOV / AFP

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo-2
2023. július 11. 09:44
"Oroszországban ellehetetlenítik, hogy a média a katonai veszteségekkel foglalkozzon." Mert Ukrajnában a veszteségi számadatokat kutató újságírókat tárt karokkal fogadják, minden rendelkezésre álló adatot velük készségesen megosztanak és a publikálást minden eszközzel segítik. Vajon hol vannak az objektív adatok az ukrán veszteségekről? Ja, azokat a másik oldalon dobolják...
elfújta az ellenszél
2023. július 11. 08:37
A számadat talán reális lehet, de az írás összezagyvált. Mióta része például a Wagner az ''orosz hadseregnek''? Közismert hogy a Wagner veszteségei aránylag magasak voltak, de ők egy más kategória
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!