Felütötte a fejét Horvátországban a sertéspestisjárvány

2023. július 26. 15:28

A magyarokat is figyelmezteti a Nébih.

2023. július 26. 15:28

A Horvátországban jelenlévő afrikai sertéspestisjárvány (ASP) fokozott körültekintést igényel a turistáknál is – hívta fel az utazók figyelmet Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-nek küldött közleményben.

Felidézték, hogy Horvátország június 23-án jelentette először az EU tagországoknak, hogy házisertés-állományban is igazolták az ASP vírus jelenlétét, majd rövid idő alatt több mint 150 kitörést regisztráltak. A járvány nagyrészt az ország Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával határos megyéit érinti, de vaddisznókból már az ország nyugati megyéiben is kimutatták a betegséget.

A betegség Horvátországból történő továbbterjedésének megakadályozása elsősorban a horvát hatóságok feladata,

az általuk elrendelt intézkedéseket minden nyaralónak, utazónak be kell tartania. A magyar állategészségügyi hatóság megerősíti járványvédelmi intézkedéseit, hogy minimalizálja a vírus behurcolásának kockázatát – írják a közleményben.

Ismertetik, hogy a betegséget okozó vírus a vaddisznók és a sertések körében terjed, az emberre nem veszélyes.

Fontos azonban, hogy sertésből készült húskészítményekkel, azokat tartalmazó élelmiszerekkel könnyen továbbadható a fertőzés az erre fogékony fajoknak.

A Nébih arra kéri az utazókat, hogy sertés eredetű húskészítményt ne hozzanak haza Magyarországra,

és kiemelten ügyeljenek arra, hogy az élelmiszerhulladékot kizárólag a vadállománytól védett, megfelelően kialakított hulladékgyűjtőkbe dobják ki.

Az afrikai sertéspestis megjelenése rendkívül komoly gazdasági kárt okoz.

Az elmúlt évek kiemelkedő állategészségügyi sikere, hogy a magyar házisertés-állományt eddig sikerült megvédeni a betegségtől és a vadállományban is nagymértékben lelassult a vírus terjedésének üteme.

Az utazók, kirándulók maguk is Magyarország állatállományának védelmét szolgálják, ha ügyelnek a szabályok betartására – tájékoztatott a Nébih.

(MTI)


A nyitókép illusztráció. Fotó: ERIC LAFFORGUE / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hekimeki
2023. július 27. 07:36
Mindig ez van ha fel akarják emelni egy egy hús árát!!!!!!! Nyomják folyton hogy pestis, influenza stb és máris a sok hülye be van szarva !!!!! Mégha igaz is lenne, amikor húst süt az ember az 180C°on történik !!!!!!!! Kibaszott unalmas már ez a vírusozás minden téren.............
urban63
2023. július 26. 20:28
Na mi van, ott van túl termelés? Melyik brüxel közeli állam piacát sérti, hogy gyorsan bepermetezték...?
need-info
2023. július 26. 20:13
Már csak a madárinfluenza hiányzik és teljes a kör.
NeMá
2023. július 26. 15:38
Ukigabonát kaptak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!