Elsikálta az Európai Bizottság a vakcinaügyet, a Néppárt sokat segített benne

2023. július 04. 15:06

Felvizezett jelentést tár majd a plénum elé a vakcinabeszerzést vizsgáló bizottság, írja a POLITICO.

2023. július 04. 15:06
VON DER LEYEN, Ursula
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

A POLITICO értesülései szerint dicstelen véget ér majd az Európai Parlament COVI, azaz Covid-19 Különbizottsága. A közös uniós vakcinabeszerzést is vizsgáló testület jelentéséről valószínűleg nyár közepén szavaz majd az EP – az odáig vezető út ugyanakkor igen hepehupásnak tűnik.

A lap emlékeztet: az európai ombudsman már 2022 márciusában elmarasztalta az Európai Bizottságot

azért, mert nem voltak hajlandók megkeresni Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Albert Bourla Pfizer-vezérigazgató SMS-eit.

Ezért lépett közbe az Európai Parlament, és a dízelbotrányban már bizonyított Kathleen Van Brempt belga szociáldemokrata képviselővel az élen különleges vizsgálóbizottságot alakított.

Elszabotálták a vizsgálatot

Ugyanakkor „16 hónappal később semmivel nem tudunk többet a titokzatos üzenetekről, és az a kevés, amit a vakcinaszerződésekről tudunk, sajtószivárogtatásokból származik” – fogalmaz a POLITICO.

A vizsgálóbizottság teljesítményét a POLITICO annyiban összegzi, hogy idén májusban sikerült európai parlamenti képviselők egy kis csoportjának titoktartást fogadva találkoznia az Európai Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóság (HERA) vezetőjével, Pierre Delsaux-val, aki tájékoztatta őket: az Európai Bizottság sikeresen elérte a Pfizernél a szállítandó mennyiségek csökkentését. „A résztvevőknek nem szabadott jegyzetelniük, vagy behozniuk a tárgyalóterembe a telefonjaikat”, emellett a találkozó „létrejöttét is titokban tartották a COVI bizottság többi tagja elől”. Tehát nemhogy a nyilvánosság,

de még az Európai Parlament egésze, sőt: a COVI vizsgálóbizottság egésze sem értesülhetett a tényállásról vakcinaügyben.

A COVI bizottság a POLITICO információi szerint hiába hívta akár Bourlát, akár Von der Leyent kihallgatásra az ügyben: Bourla kétszer is nemet mondott, Von der Leyent pedig megmentette az EP, és megengedte neki, hogy privátim találkozzon a parlamenti vezetőkkel a bizottsági kihallgatás helyett. A COVI emellett a Pfizertől is megkísérelte kikérni a vakcinabeszerzési szerződéseket, de az amerikai cég nemes egyszerűséggel nemet mondott nekik.

Sikál a Néppárt

A lap azt írja, hogy a vakcinabeszerzési szerződés nyilvánosságáért a COVI-ban jelenlévő minden frakció küzdött – kivéve az Európai Néppártot, Von der Leyen anyapártját, amely „megpróbálta jelentéktelennek beállítani az ügyet”.

Magát a teljes szerződést jelen állás szerint egyetlen EP-képviselő sem látta,

és annak a szűk csoportnak, amely kapott egyáltalán bármiféle tájékoztatást az új szerződés tartalmáról, „ünnepélyes nyilatkozatot” kellett adnia arról, hogy „a tárgyalásról nem osztanak meg információt”. Ezt a fajta nyilatkozatot az EP gyakorlatában kizárólag a nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó bizottságban használják, de ott is csak ritkán.

Ugyanakkor az Európai Néppárt hatására „a transzparenciára való utalásokat a bizottság végső jelentésében felvizezték, talán annak szükségességétől vezérelve, hogy a vakcinaügyet keményen vivő szélsőjobboldali csoportoknak ne adjanak több muníciót”.

Nyitókép: MTI/EPA/AFP/John Thys

 

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dupree
2023. július 05. 07:56
Brüsszeli Szocialista Szövetségi Köztársaság.
bagira002
2023. július 05. 05:14
Úgy tűnik emberek életével rendelkeznek . Tényfeltárás helyett titoktartásra kellett felesküdniük . Idén május 30-án, alig több mint egy héttel a bizottság záró ülése előtt, az Európai Parlament vakcinák beszerzésével foglalkozó bizottságában részt vevő képviselők egy kiválasztott csoportja titoktartásra esküdött fel, és bizalmasan tájékoztatták őket az Európai Bizottság és az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriáscég között létrejött új vakcinaüzlet eredményéről. MN.
jostothu
2023. július 04. 21:45
Szégyen! Sosem hittük, hogy ilyen dolgokat egyszer majd újra meg lehet csinálni. És napról napra egyre többet és egyre nyíltabban, egyre pofátlanabbul! Ilyen az, amikor a "fékek és ellensúlyok" is ki vannak képezve, meg vannak véve, minden elv ki van forgatva.. Az emberiség úgy ahogy van reménytelen.
Hangillat
2023. július 04. 21:44
Szintlépés, a népi demokratikus, népköztársaság stb. összetételben fosztóképzőként működik a 'nép', a néppárt is elnéptelenedő jelzőt jelent. EU: európaítlanító unió. Forradalmi élesztő kell, hogy a népek kikeljenek, felkeljenek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!