Elsöprő többséggel nyerte Savkat Mirzijojev az üzbég elnökválasztást

2023. július 10. 14:04

A 2016 óta hatalmon lévő elnöknek újabb hét évre szavaztak bizalmat.

2023. július 10. 14:04

Elsöprő többséggel, a szavazatok 87,1 százalékának megszerzésével nyerte meg Savkat Mirzijojev a vasárnapi elnökválasztást Üzbegisztánban –jelentette be hétfőn a taskenti központi választási bizottság.

A 2016 óta hatalmon lévő politikus további hét évre választották meg vasárnap a szavazók. Mirzijojev azután írt ki előrehozott választást, hogy idén népszavazással jóváhagyták az alkotmány módosítását, amely az államfő mandátumát az addigi öt évről hétre növelte, és lehetővé tette, hogy a jelenlegi elnök további két cikluson át betölthesse a hivatalt.

A választásra több tucat ország és nemzetközi szervezet képviseletében mintegy 800 nemzetközi megfigyelőt, valamint 1500 helyi és külföldi újságírót akkreditáltak, hogy ellenőrizzék a szavazás tisztaságát.

Az ukrajnai háború kezdete óta a 65 éves elnök igyekszik fenntartani a jó kapcsolatot mind Oroszországgal, mind a Nyugattal.

(MTI)

Nyitókép: Handout / Uzbek Presidential Press Service / AFP

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Abelzoli
2023. július 10. 16:01
Annyira szánalmas h a cikk végére oda kell írni, h hány megfigyelő volt :) senki nem kérdezte az emberek eldöntötték h őt akarjak és senki mást! Éljen az élők éljen a párt!!!
mc-foker
2023. július 10. 16:00
Az ilyen "demokráciában" érzi magát otthon a mezei kádári nosztalgiában élő narancsjobbágy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!