Elhunyt Milan Kundera

2023. július 12. 11:53

A cseh születésű író 94 éves volt.

2023. július 12. 11:53

Elhunyt 94 éves korában Milan Kundera cseh születésű regényíró, drámaíró – közölte Anna Mrazova, a brnói Morva Tartományi Könyvtár szóvivője szerdán a CTK cseh hírügynökséggel. A lét elviselhetetlen könnyűsége szerzője cseh és francia kettős állampolgár volt, Párizsban halt meg kedden, hosszú betegség után - írta a CTK az író feleségére, Vera Kunderára hivatkoztva. Kundera Brnóban született, 1975-ben Franciaországba emigrált, miután ellehetetlenítték, mert bírálta az 1968-as csehszlovákiai szovjet inváziót.

Nyitókép: Francois LOCHON / Contributor / Getty Images


 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. július 12. 20:15
Van ugyan fél méter Kunderám, de most inkább két szösszenet más csehtől: Jan Nerud Miképpen történt, hogy 1849. augusztus 20-én déli fél egykor Ausztria nem dőlt romba Ha nem adják meg magukat, az ő bajuk! Kirohanunk, egyesülünk a prágaiakkal, és első cselekedetünk az lesz, hogy kiszabadítjuk a Hdradzsinban sínylődő összes a politikai foglyokat. Utána elfoglaljuk Bécset és szétromboljuk Ausztriát. Ebben a magyarok is a segítségünkre lesznek. Azután a magyarokat is felkoncoljuk! Csodálatra méltó terv! És a hírhedt mondat: A sapkánkkal csapjuk őket agyon! (a poroszokat) Ilyenek a csehek. Valószínűleg innen a németek sapkaküldése. Béke legyen vele!
fran
2023. július 12. 15:23
Kundera és hrabal attól vicces, hogy ők tényleg nagy példányszámú írók voltak. A balosok istenítik Nádast, Esterházyt, Konrádot, Spirót, de nem olvassák őket. Kunderát és Hrabalt igen. Mert ők jól írtak. Ez olyan mint Tar Béla a legnagyobb rendező, de kínzás nézni a filmjeit. Milos Formant nézni jó.
szemlelo-2
2023. július 12. 14:42
Szerintem a "Lét elviselhetetlen könnyűsége" messze a legjobb könyve, méltán érdemelte meg a Nobel-díjat. Mindegyik fő- és melléktémája elevenbe talál, a lényegről szól. A többi könyve is jó, de egy kicsit ugyanazt járja körül.
Zolotarjov
2023. július 12. 14:27
A nemlét elviselhető könnyűsége..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!