A jog is politika

2023. július 05. 23:01

Belecsapott a kultúrharcba az alkotmánybíróságként is szolgáló amerikai legfelsőbb bíróság. A nyári ítélkezési szünet előtt három fontos ügyben is döntést hozott a konzervatív többségű testület.

2023. július 05. 23:01
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

 

A Harvard és a dél-karolinai Chapel Hill város ügyében döntve a bíróság eltörölte a faji alapú előnyben részesítés (pozitív diszkrimináció) lehetőségét az egyetemek világában, ami az utóbbi évtizedben nagyon elharapózott. A testület az 1868-as 14. alkotmány­módosítás alapján döntött így. Az egyetemek ugyanis a már nem létező rendszerszintű rasszizmusra és a kisebbségek hátrányos helyzetére hivatkozva különféle technikákkal megoldották, hogy bőrszínük alapján a fehér versenytársaiknál kevésbé képzett és felkészült diákok is bejuthassanak a falaik közé. E faji alapú pozitív diszkrimináció, avagy rasszizmus miatt a hasonlóan teljesítő fehér diákok nem tudtak bejutni a képző intézménybe. A gyakorlat nem igazán oldotta meg a kisebbségek problémáit sem, mert a nem eléggé felkészült diákok többsége hamar kihullott a padsorokból. Joe Biden amerikai elnök nemes egyszerűséggel azt nyilatkozta a döntés kapcsán: „ez egy nem normális bíróság”.

Biden annak sem örülhetett, hogy a testület elkaszálta a diákok hiteléről szóló tervét. Az elképzelés szerint elengedték volna 40 millió hallgató hitelét 10-20 ezer dollárig, ha az illető éves bevétele nem haladja meg a 125 ezer dollárt, házasok esetében pedig a kétszeresét.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 09. 10:45
ládiom esz is naty érdeglödisre tart zsámot mind a gultúra áldalába ere felé
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!