Vukics Ferenc: Az ukrán ellentámadás nehézkes, nagyobbak a veszteségeik, mint az oroszoknak és csak reklámértékű a siker

2023. június 15. 12:48

Az alezredes szerint elképzelhető, hogy az ukrán vezetés elméretezte az ellentámadást.

2023. június 15. 12:48
null

Még nem pontosan látszik, hogyan fog működni az Ukrajna NATO Tanács névre keresztelt kezdeményezés, amelynek a jogi keretei is tisztázatlanok, mutatott rá az Ultrahang Támaszpont című műsorában Vukics Ferenc. Az alezredes rámutatott, a testület létrehozása Ukrajna számára nem kielégítő, Kijev szerint „olyan, mint egy harckocsi ágyú nélkül”. 

Vukics hangsúlyozta: a háborúpártiként elkönyvelt országok esetében is csak a kormányzatok háborúpártiak, a lakosság a békekötést sürgeti. Lengyelországban például a lakosság fele támogatja a folyamatos humanitárius segítségnyújtást, míg kimutathatatlanul alacsony azok száma, akik lengyel csapatokat küldenének Ukrajna megsegítésére. Eközben Varsó lett „Európa legoroszabb városa”, mert nagyon sokan menekültek oda Oroszországból, de nagyon sok ukrajnai menekült is csak oroszul hajlandó megszólalni, ami erodálja a menekültek támogatása mellett érvelők táborát. 

A szakértő rámutatott, nem véletlen, hogy Ukrajna azonnal követel további fegyvereket és lőszerszállítmányokat nyugati szövetségeseitől. Úgy látja,

az ukrán vezetés elméretezhette az ellentámadást, olyan nagyságrendben gondolkodhatott, ami mögé végül nem tudott megfelelő katonai infrastruktúrát felsorakoztatni.

Az ukránoknak azonban sikereket kell felmutatniuk, elemzők sorban húzzák alá, hogy a mostani harci cselekmények sikeressége határozhatja meg, hogy remélhetnek-e további támogatásokat szövetségeseiktől. 

Az ukránok által visszafoglalt falvak nem bírnak stratégiai jelentőséggel, mivel nagyon nehezen védhető területek, ráadásul a harcok során már többször kölcsönösen elfoglalták egymástól a felek. Ezeknek a sikereknek mindössze reklámértéke van, mutatott rá Vukics Ferenc. Az alezredes szerint ahhoz, hogy az ukrán erők sikeresek tudjanak lenni, sokkal többre van szükség, mivel jól kiépített védelem várja őket, a védőnek stratégiai előnye és tankönyvszerűen kisebb embervesztesége van. Megjegyezte: a jelenleg zajló események számos európai ország teljes haderejét elnyelnék. 

 

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg: 

***

 

 

Nyitókép: Ukrán katonák harcálláspontjukon, a Harkiv közelében húzódó orosz fronton július 2-án. Fotó: MTI

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakOlvas
2023. június 15. 17:17
"Rácz a videó játék elemzésével írta magát nullára mint "szakértő". " nem csak. Volt szerencsétlenségem személyesen összefutni vele. Jaj. Rác egyike a kontraszelekció mintapéldányának, azaz nem csak hogy pökhendi, de nincs is mire neki.
Beszélgető
2023. június 15. 15:46
Alezredes úr múltkor részletesen kifejtette, hogy a védvonal kb. 40km mély. Az első 15 km arra való, hogy becsalogassa az ukrán támadó éket egy előre előkészített csapdába. Ott felaprítják őket, mint a hagymát. Azért hagyják előre törni az ukránokat, hogy ne visszavonulva alkossanak védművekbe befészkelt ellenállási pontokat, mert azt sokkal nehezebb felszámolni, mint leölni a fedezék nélkül futkározó támadókat. Ha elfogynak, akkor lerohanják a maradékot. Addig bíztatták a nyugatiak az ukránokat, míg végre elindultak gyorsan meghalni...
cutcopy
2023. június 15. 15:13
"csak reklámértékű az ukrán siker" Igen, meg lehet érteni, gyerekkoromban szintén leírhatatlan nagy volt az öröm, amikor a huszadik kapott gól után végre én is lőttem egyet apámnak..
LancelotDuLac
2023. június 15. 14:57
"Vukics Ferenc: Az ukrán ellentámadás nehézkes, nagyobbak a veszteségeik, mint az oroszoknak és csak reklámértékű a siker" persze persze persze persze XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Az oroszoknak semmilyen sincs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!