Foreign Affairs Putyin hatalmáról: Ez már a vég kezdete?

2023. június 29. 06:48

A lap szerzői szerint a Wagner lázadása lehetett az első szög Putyin koporsójába.

2023. június 29. 06:48
null

A Foreign Affairs amerikai lap keddi cikkében a szerzők arról értekeznek, hogy az Ukrajna ellen elindított invázió rávilágított: Putyin nem az az érinthetetlen egyeduralkodó, akinek eddig tartották. 2022 februárja előtt, bár agresszívnak tűnhetett, Vlagyimir Putyin egy jó hadvezérnek mutatkozott kifelé.

Ukrajna megtámadásával viszont kibuktak a gyengeségei, amire csak ráerősített a Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak a múlt hétvégi lázadása – írja az amerikai lap, és hozzáteszi, Putyin gyengesége formálta a háborút, most pedig formálja az orosz belpolitikát. Bár sikerült leállítani Prigozsin lázadását, Putyin továbbra sem tett tanúbizonyságot erejéről.

Prigozsin lázadása pedig rámutatott a Kreml sebezhetőségére.

Putyin elég okos volt, hogy ne hozza Moszkvába a háborút, és odafigyelt, hogy a konfliktus ne érintse az orosz elitet, arra viszont már nem volt gondja, hogy a hétköznapi emberekre is odafigyeljen. Számukra ugyanolyan kálvária a háború, mint az ukránoknak. Sok katona nem is tudja, miért harcol és hal meg – vélekednek a szerzők, akik szerint önmagában, a puccskísérlet nélkül is elég nehéz helyzetben lenne Oroszország.

A Nyugat pedig nem tehet mást, végignézi, ahogy lejátszódik ez a politikai dráma Oroszországban”

– olvashatjuk a cikkben.

A Nyugat számára az oroszországi felkelések Ukrajna szempontjából fontosak, aminek jót tehet Moszkva bizonytalansága.

Putyin hatalma egy jól felépített kártyavér, amely azonban bármelyik pillanatban összeomolhat. Az elnök sakkmesterként irányítja a bábukat mindaddig, amíg valaki nem jön, és és fel nem borítja a sakktáblát, írják.

Nyitókép: MTI/EPA /Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kata56
2023. június 29. 15:16
Almodik a nyomor...
tlala99
2023. június 29. 11:35
Az egész velejéig rothadt rendszerük ismét össze fog omlani, újból lesz néhány függetlenedő tagköztársaság.
Agricola
2023. június 29. 10:33
Orbán: "Amikor háború dúl, a háborúról szóló beszéd is a háború része."
Hobby24
2023. június 29. 10:03
Csak pár kérdés: 1 Belaruszban mot fognak telepíteni nukleáris robbanófejeket. 2 Kaliningrád a legfontosabb előretolt stratégiai orosz bázis. Nukleáris robbanótöltetekkel telerakva. Ha Prigozsin hazaáruló, zendülő feltétlenül a legjobb hely neki és a legjobban kiképzett 8000 katonájának a száműzetésre? Ezzel szemben: Kijev 70-80km. Litvánia, Észtország (akét harcias törpe) jelentős orosz kisebbséggel egy köpés. Napok óta mondom, hogy ha Prigozsin meg sem mozdul, jelentős ukrán erőket köt le. Németország azonnal 5000 katonát csoportosított a két ország védelmére. Ugye ilyen helyekre szokták katonástól száműzni az árulókat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!