Újból lecsapott a Bizottság Lengyelországra – úgy tűnik, még az oroszellenesség sem menti meg őket Brüsszeltől

2023. június 07. 18:37

Újabb kötelezettségszegési eljárás indul a lengyelek ellen.

2023. június 07. 18:37
null

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy kötelezettségszegési

eljárást indít Lengyelország ellen az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló új törvény miatt.

A véglegesen májusban elfogadott jogszabály értelmében a lengyel szejm vizsgálóbizottságot hoz létre az orosz befolyás és nyomásgyakorlás feltárására a belbiztonság és az energetika terén. Az érintett döntéshozókra adminisztratív büntetéseket szabhatnak ki. Ilyen büntetés lehet például, hogy az érintettek tíz évig nem kerülhetnek olyan pozícióba, amelyhez nemzetbiztonsági átvilágítás kell, vagy olyanba, amelyben közpénzek sorsáról kell dönteni.

Az Európai Bizottság most aggályát fejezte ki amiatt, hogy a törvény révén nagyon jelentős hatásköröket kapna egy olyan közigazgatási szerv, amely megakadályozhatja, hogy bizonyos emberek közhivatalokhoz jussanak, továbbá a jogszabályt arra lehet felhasználni, hogy

a lengyel ellenzék tagjait célba vegyék a közelgő parlamenti választások előtt.

„Az uniós biztosok kollégiuma úgy döntött, hogy felszólító levelet küld a lengyel hatóságoknak a kötelezettségszegési eljárás megindításáról” – jelentette be Valdis Dombrovskis, a bizottság alelnöke. Brüsszel annak ellenére döntött az eljárás megindításáról, hogy Andrzej Duda lengyel elnök múlt pénteken módosító javaslatokat nyújtott be, amelyek véleménye szerint eloszlatják a média és az ellenzék által ébresztett kétségeket.

Az Európai Bizottság az elmúlt években több kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, például az igazságszolgáltatási rendszerben bevezetett reformok miatt. Hétfőn újabb ítéletet hozott Varsó ellen az Európai Bíróság is, ebben a lengyel hatóságokat mintegy 556 millió euró összegű bírság megfizetésére kötelezték, mert nem teljesítették az uniós bíróság korábbi rendelkezéseit az igazságügyi reformok területén.

(MTI)

Most a lengyeleken a sor? - az Európai Bíróság szerint uniós jogot sért a lengyel igazságügyi reform

A 2019 decemberében elfogadott lengyel igazságügyi reform sérti az uniós jogot, ugyanis nem felel meg a függetlenség és a pártatlanság követelményének egyebek mellett a legfelsőbb bíróság fegyelmi tanácsának működése - közölte ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága hétfőn. Az ügy előzménye, hogy az Európai Bizottság az uniós bíróság előtt annak megállapítását kérte, hogy a 2019.

 

Nyitókép: Getty Images / timyee

 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik