Putyin tervéről is beszélt Szijjártó Péter egy orosz lapnak

2023. június 04. 08:08

Oroszország megbízható partnerünk: a Gazprom és az olajtermelők egyaránt – fogalmazott a miniszter.

2023. június 04. 08:08
null

A magyar külügyminiszter az Interfaxnak nyilatkozva elmondta, hogy nem szeretne Magyarország leállni az orosz gázról, de diverzifikálni kívánják a gázimportot.

Oroszország megbízható partnerünk: a Gazprom és az olajtermelők egyaránt.Egy másik kérdés a diverzifikáció. De a mi szempontunkból ez nem azt jelenti, hogy az egyik forrást egy másikkal akarjuk helyettesíteni. A diverzifikáció számunkra azt jelenti, hogy más forrásokat keresünk, de nem azzal a céllal, hogy az orosz forrásokat helyettesítsük” – mondta Szijjártó Péter.

A nyilatkozatban kiemelte, hogy Magyarország számít Törökországra mint tranzitpartnerre, de nem célunk, hogy bármilyen energetikai infrastruktúrában részesedést vásároljunk Törökországban, ahol – egy tavalyi orosz–török megállapodás szerint – új gázcsomópont jöhet létre a közeljövőben. Ezen elgondolással egyébként Vlagyimir Putyin állt elő elsőként.

A miniszter arról is beszélt, hogy egy másik gázvezetékrendszer kiépítésének lehetőségéről és egy törökországi csomópont létrehozásáról is szól ez a terv, amelyen keresztül elsősorban európai országokba szállítanának gázt, ha azok ebben érdekeltek.

***

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
McFonTolt
2023. június 04. 15:21
Legyünk már realisták, ne rohangáljunk a nyelvcsapásainkat gyakorolni se a nyugati se a keleti seggeken! Felesleges! Amerika is egy mocsok gazember aki csak a saját céljait nézi, de Putyin és az oroszok sem jobbak szemernyit sem! Mindkettő csak hasznot akar, meg hatalmat. Pont Orbi mondta valamikor: Ezek (oroszok) jöttek a tankokkal, azok (amerika) meg a bankokkal, de mindkető ugyanazt akarja... Sajnos egyre kevesebben vagyunk akik még emlékszünk a kedves "megbízható" szovjet elvtársainkra, hogy tudjuk mire is számíthatunk tőlük.
ringwoodite
2023. június 04. 12:01
Allitolag Magyarorszag alatt tobb nagyvolumenu gazmezo is letezik. Bekes megyei, Algyoi melyszint, Orkenyi stb. Ma amikor arany aran lehernya eladni a gazt es az olajat, meg mindig nem eri meg helyben kitermelni es ezekre helyi infrastrukturat kiepiteni? Helyette innen onnan kunyeralgat a kedves kulugyminiszter ezt azt. Allitolag az egyik hazai gazmezo egesz Europat is ellatna 20 evre. Akkor ez most humbuk vagy ha igaz, akkor mi a fszra varnak?
síróbohóc
2023. június 04. 10:29
Nagyon szép sivalkodás, Péter. Fel a fejjel!
masikhozzaszolo
2023. június 04. 10:17
/de nem célunk, hogy bármilyen energetikai infrastruktúrában részesedést vásároljunk Törökországban/ Minek is, ha majd felrobbantja a konkurrencia. Nálunk fektessenek be. Még nem tartunk ott, hogy mi fektessünk. Majd ha szép nő lesz. Vodafon, stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!