Itt az utolsó fotó Suhajda Szilárdról

2023. június 02. 20:33

Ekkor láthatták utoljára a magyar sportolót.

2023. június 02. 20:33
null

Ben Ferrer, a Seven Summit Climbs csapat tagja május 24-én reggel 7:30-kor tért vissza az Everest csúcsáról, amikor találkozott egy hegymászóval, aki a hóban ült. A magyar Suhajda Szilárd volt az, aki egyedül, oxigén nélkül mászott – olvasható az Explorersweb oldalán.

Ferrer készített egy fotót, de soha nem gondolta volna, hogy ez lesz az utolsó képi felvételünk Szilárdról.

Mutatjuk a felvételt:

Forrás: Ben Ferrer
Forrás: Ben Ferrer

Szakértő árulta el, miért nem hozhatták le Suhajda Szilárdot a serpák időben a csúcs közeléből

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: Kollár Lajos, a Magyarok a Világ Nyolcezresein expediciósorozat csapatvezetője volt az InfoRádió Aréna c. műsorának vendége, ahol a tragikus sorsú hegymászó, Suhajda Szilárd kapcsán kérdezték többek között arról, hogyan és miképp zajlik a mentés a Mount Everestről.

A szakértő elárulta: ha valaki rosszul lesz, akkor „ez nem az Astoria”, ahová a segélyhívószám tárcsázása után 5-10 percen belül kiérkezik a mentő. Előfordulhat, hogy nincs kapacitás mentésre, hiszen ezeket az akciókat csak technikailag felkészült, akklimatizálódott személyek végzik,

és ezeknek a megszervezése is napokba telhet.

Ideális eset a szakértő szerint, ha a közbeeső táborokban van ilyen mászó, vagy serpa. Azonban abban a pillanatban, hogy valaki agyi ödéma jeleit mutatja, az szinte halálra van ítélve” – szögezte le, hozzátéve, hogy a mentés idejét az ilyen hegymászó ugyanis sajnos nem fogja tudni kivárni. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

***

Nyitókép: ROBIN UTRECHT / ROBIN UTRECHT FOTOGRAFIE / ROBIN UTRECHT FOTOGRAFIE VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik