Itt az utolsó fotó Suhajda Szilárdról

2023. június 02. 20:33

Ekkor láthatták utoljára a magyar sportolót.

2023. június 02. 20:33
null

Ben Ferrer, a Seven Summit Climbs csapat tagja május 24-én reggel 7:30-kor tért vissza az Everest csúcsáról, amikor találkozott egy hegymászóval, aki a hóban ült. A magyar Suhajda Szilárd volt az, aki egyedül, oxigén nélkül mászott – olvasható az Explorersweb oldalán.

Ferrer készített egy fotót, de soha nem gondolta volna, hogy ez lesz az utolsó képi felvételünk Szilárdról.

Mutatjuk a felvételt:

Forrás: Ben Ferrer
Forrás: Ben Ferrer

Szakértő árulta el, miért nem hozhatták le Suhajda Szilárdot a serpák időben a csúcs közeléből

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: Kollár Lajos, a Magyarok a Világ Nyolcezresein expediciósorozat csapatvezetője volt az InfoRádió Aréna c. műsorának vendége, ahol a tragikus sorsú hegymászó, Suhajda Szilárd kapcsán kérdezték többek között arról, hogyan és miképp zajlik a mentés a Mount Everestről.

A szakértő elárulta: ha valaki rosszul lesz, akkor „ez nem az Astoria”, ahová a segélyhívószám tárcsázása után 5-10 percen belül kiérkezik a mentő. Előfordulhat, hogy nincs kapacitás mentésre, hiszen ezeket az akciókat csak technikailag felkészült, akklimatizálódott személyek végzik,

és ezeknek a megszervezése is napokba telhet.

Ideális eset a szakértő szerint, ha a közbeeső táborokban van ilyen mászó, vagy serpa. Azonban abban a pillanatban, hogy valaki agyi ödéma jeleit mutatja, az szinte halálra van ítélve” – szögezte le, hozzátéve, hogy a mentés idejét az ilyen hegymászó ugyanis sajnos nem fogja tudni kivárni. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

***

Nyitókép: ROBIN UTRECHT / ROBIN UTRECHT FOTOGRAFIE / ROBIN UTRECHT FOTOGRAFIE VIA AFP

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kujon
2023. június 03. 21:03
Vazzegh, ez a kép vagy 5 éve készült, amikor a Lhocét mászta meg, ez a sárga-piros ruha akkor volt rajta.Hihetetlen, hogy mindent el tudnak adni újdonságként. Az Everesten egy totál piros kabát volt rajta, megnézheti bárki a korábbi cikkekben. Áááá. Ha volt már, akkor bocs.
Nemkellnév
2023. június 03. 10:06
Persze ott még fönt azért dzsekit cserélt...
pepita
2023. június 03. 09:06
Az az igazság,hogy engem az utolsó előtti fotó érdekelne. Az mikor kerül elő? Már nagyon várom.
kata56
2023. június 03. 07:03
Nem ertem a suhajdas cikkeken hoborgo nicktarsakat. Akinek nem tetszik, nem erdekli, az ne olvassa. Ne kattintson ra. Es akkor nem kell szitkozodnia hogy na mar megint egy..o borzalom Nem kotelezo olvasni. Roppant farizeus folog ez az allandosult hoborges..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!