Szakértő árulta el, miért nem hozhatták le Suhajda Szilárdot a serpák időben a csúcs közeléből

2023. június 02. 10:49

Kollár Lajos szólalt meg a témában.

2023. június 02. 10:49
null

Kollár Lajos, a Magyarok a Világ Nyolcezresein expediciósorozat csapatvezetője volt az InfoRádió Aréna c. műsorának vendége, ahol a tragikus sorsú hegymászó, Suhajda Szilárd kapcsán kérdezték többek között arról, hogyan és miképp zajlik a mentés a Mount Everestről.

„Ez nem az Astoria”

A szakértő elárulta: ha valaki rosszul lesz, akkor „ez nem az Astoria”, ahová a segélyhívószám tárcsázása után 5-10 percen belül kiérkezik a mentő. Előfordulhat, hogy nincs kapacitás mentésre, hiszen ezeket az akciókat csak technikailag felkészült, akklimatizálódott személyek végzik, és ezeknek a megszervezése is napokba telhet.

Ideális eset a szakértő szerint, ha a közbeeső táborokban van ilyen mászó, vagy serpa. Azonban

– szögezte le, hozzátéve, hogy a mentés idejét az ilyen hegymászó ugyanis sajnos nem fogja tudni kivárni. 

Kollár Lajos korábban is megszólalt Suhajda Szilárd tragédiája kapcsán. Ő volt az is, aki rámutatott: valószínűleg azért nem találták meg a magyar hegymászót, mert az agyi ödéma következményeként koordinálatlan mozgásokat végzett, és rossz irányba indult.

***

SMS-ben üzent feleségének a hegymászó: agyi ödémát kapott, nem fog tudni lejönni a hegyről

A szingapúri hegymászó, Shrinivas Sainis Dattatraya esetéről az Outside számol be. Dattatraya eltűnése előtt feleségének írt SMS-t, amelyben az állt, hogy agyi ödémában szenved, ezt valószínűleg a megfelelő akklimatizáció hiánya okozta. Felesége elmondta: nem tartja valószínűnek, hogy férjét megtalálják. 39 éves volt. Gazdag élete volt, amelyet félelem nélkül élt.

Nyitókép: Suhajda Szilárd Facebook-oldala 

 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moad
2023. június 02. 18:12
Tudta hogy ez is benne van a pakliban. És mikor ennek tudatában mégis nekivágott, ha tetszik, ha nem, bizony ezt is vállalta! Ő döntött úgy, hogy "tisztán"-értsd palack, és serpa nélkül!-vág neki a csúcsnak! Rábaszott! Hát így járt! Isten nyugosztalja! Le kellene már ugrani erről a témáról! A vízcsapból is ez folyik! Rém unalmas még mindig ezen rugózni, szörnyen lapos már ez a téma!
SzkeptiKUSS
2023. június 02. 16:42
Egy csomó ember megmászta, gépi segítség /oxigén/ nélkül kevés éli túl. Az újabb és újabb öngyilkosjelölt a tudományhoz sem tud hozzátenni. Akkor értem meg, pontosítok, ha ebből tudja a saját és családja életét magas színvonalon eltartani. 8000 fölött a próbálkozó úgy küszködik, mint egy végstádiumú COPD-s. 20 másodperc egy lépés! Nem leszel első! Megelőztek és csk 25 % esélyed van, hogy a "hírnévből" megélhetsz. Ennél még a "vetkőző celebek" is okosabbak és sikeresek.
Onurisz
2023. június 02. 13:02
Hegymászási szaklap lett a Mandiner? Nagyon unalmas már gyerekek!
olvass
2023. június 02. 12:50
Muszáj ennyit rugózni szegény Suhajdán? Meghalt (sajnos) - ez nem kérdés - mindenki elmondta a véleményét a felelőtlen szenvedélybetegségtől a "hősségig" húzódó skálán. A családnak még egy (jó) darabig nehéz lesz (aki tud, segítsen!). De hagyjuk már békén szegényt! Olyan ez már kicsit, mint a gittrágás. Hadd nyugodjék (végre) békében !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!