Gátak betárazva

2023. június 07. 06:12

Szeretném felhívni a figyelmet ennek a fajta hadviselésnek a kevésbé ismert aspektusaira.

2023. június 07. 06:12
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel

„Gátak betárazva

.Kevesebb mint 24 órával a nova kohovkai gát elleni támadás után igen nehéz valami újat mondani azzal kapcsolatban, hogy ki követte el a támadást, kinek állt érdekében és mik a támadás közvetlen taktikai, illetve műveleti következményei.

Mivel ez a támadás csupán egy volt a jelenlegi háborúban a gátak ellen elkövetett támadások közül és mivel a »gátak háborújának« még csak az első felvonásánál tartunk, szeretném felhívni a figyelmet ennek a fajta hadviselésnek a kevésbé ismert aspektusaira.

Helyi érdekű raszputyica

A katonai hírszerzésnek egy külön ága foglalkozik a terep jellegzetességeinek a tanulmányozásával. Az utóbbi évtizedekben az információ döntő többsége távolról kerül begyűjtésre optikai, elektro-optikai, szeizmikus és egyéb érzékelők segítségével. Mikor azonban olyan kérdésekre kell választ adni, hogy egy adott földút elbírja-e egy bizonyos harckocsi súlyát vagy pedig ásványtani és botanikai mintákat kell begyűjteni, akkor hús-vér felderítőkre van szükség. Ezeknek az információknak az összegyűjtése egy kiterjedt frontszakaszon sokszor hónapokat vesz igénybe és nem kevés ráfordítással és emberáldozattal jár. Egy hirtelen áradás, amit egy gát átvágása okoz, hónapok hírszerzési és felderítési munkáját nullázza le és a raszputyica végére jellemző dilemmák elé állítja a katonai tervezőket.”

***

Nyitó: Földházi Árpád

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik