Valami történik Oroszországban: Prigozsin lázadást hirdetett, a Wagner megtámadásával vádolja az orosz hadsereget

2023. június 23. 22:12

A Wagner vezére szerint megtámadta fegyvereseit az orosz hadsereg. Prigozsin arra szólította fel az oroszokat, hogy álljanak melléje, mert „helyreállítja az igazságot” Oroszországban. Az orosz védelmi minisztérium szerint viszont Prigozsin hazudik.

2023. június 23. 22:12
null

Péntek késő este rendkívüli hírek érkeztek Oroszországból.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezetője szerint az orosz állami hadsereg megtámadta a Wagner egyik táborát. E kijelentéseket egyrészt a nyugati média, másrészt az orosz állami média is közölte.

Állításai szerint az orosz hadsereg rakétatámadást intézett a Wagner tábora ellen,

és ezt igazolandó Prigozsin videót is közölt, mondván, a támadás következményei láthatók rajta.

„Rakétatámadás érte a Wagner csoport táborát. Sok áldozat van. A szemtanú harcosok szerint hátulról érkezett a támadás, vagyis az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának csapatai által.” A Meduza hírportál által idézett Prigozsin szerint hatalmas számban haltak meg a Wagner fegyveresei, így seregének döntést kell hoznia, hogyan reagáljanak „erre az atrocitásra”.

„Mélységesen elárultak minket és meg akartak minket fosztani az otthonaink megvédésétől. Készek voltunk kompromisszumra a Védelmi Minisztériummal, letenni a fegyvereinket, és találni egy megoldást, hogy miként tudjuk tovább védeni  a hazánkat. De a csőcselék nem tudott lenyugodni. Ma, azt látva, hogy nem vagyunk megtörve, úgy döntöttek, hogy rakétával támadnak a táborainkra.”

Sojgu védelmi miniszterről azt nyilatkozta: „Ez a lény meg lesz állítva”.

Az állami hadsereget és vezetését régóta nyíltan és kemény szavakkal kritizáló Prigozsin a Meduza hírportál szerint

A Medusa szerint Prigozsin arról beszélt:

„Huszonötezren vagyunk, és a végére járunk a törvénytelenségnek az országban. Huszonötezren várnak taktikai tartalékban, miközben a stratégiai tartalék az egész hadsereg és az egész ország. Mindenki csatlakozzon hozzánk, aki akar. Véget kell vetnünk ennek a szégyennek” – közölte Prigozsin a Telegramon.

Korábban Prigozsin arról beszélt, hogy helyreállítja az igazságot a hadseregben és Oroszországban, és felszólította az oroszokat, hogy „ne álljanak ellen”.

Kijelentette:

Beleértve bármilyen akadályt az utunkon. Mindenkit arra kérek, hogy maradjon nyugodt, ne üljön fel a provokációknak, és maradjanak otthon. Azt tanácsolom, ne álljanak az utunkba.”

A zsoldosvezér az orosz nép elleni szándékos népirtással, oroszok tízezreinek legyilkolásával és orosz területek Ukrajna kezére játszásával vádolja a hadsereget vezető Sojgu–Geraszimov párost.

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint ugyanakkor Prigozsin hazudik, nem történt incidens, szerintük ez egy provokáció.

Fotók tanúsága szerint a Kelet-Ukrajnához közeli Rosztovban az orosz fegyveres erők kivonultak az utcákra.

(fotó: Twitter)
(fotó: Twitter)

 

Az állami média eközben azt az üzenetet közvetíti, hogy minden rendben van,

a közmédia szerint Putyint informálták,

és az emberek bízzanak az elnökben.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt közölte: Vlagyimir Putyin elnök tudatában van annak, hogy Prigozsin lényegében puccsot hirdetett az orosz hadsereg ellen, és Peszkov állítása szerint minden szükséges intézkedést megtesznek.

Újabb fejleményként a TASZSZ orosz hírügynökség azt közölte: fegyveres lázadásra való felbujtás miatt büntetőeljárás indul Prigozsin ellen.

 

Prigozsin üzenete

 

Nyitókép: Prigozsin-videórészlet

Összesen 398 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispolgarigrofo
2023. június 24. 11:26
HáDeMAGukatLöviiik! :D hajrá Prigó, veled vagyunk, öld a muszkát, csak BÉKELEGYEN! :D
Aegopolis.
2023. június 24. 08:03
Zolotarjov
2023. június 24. 07:44
Valamivel terelni kell a beszart csigaoffenzíváról..
pitypang1125
2023. június 24. 07:20
Vágyaimat dalban mondom el, címü gálánkat hallották. Csak a szokásos, a ballibsi FOS média, és követöi, előadják vágyálmaikat, és azt addig ismételgetik egymás kózött, még ónmaguk is el nem hiszik, a saját elmebajukat. Egyenesen imádom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!