Bajban a német gazdaság – menekülnének a vállalatok

2023. június 06. 12:40

A magas energiaárak miatt aggódik a Német Vállalkozások Szövetsége.

2023. június 06. 12:40
null

Egyre több vállalkozás helyezné át termelését Németországon kívülre – derült ki a Német Vállalkozások Szövetségének (BDI) tanulmányából, amely szerint egyre aggasztóbb a német gazdaság helyzete. 

Az EURACTIV cikke szerint a megkérdezett középvállalkozások 16 százaléka már tett lépéseket üzleti tevékenységük egy részének áthelyezésére, a további 30 százalékuk pedig azt fontolgatja, hogy szintén így tesz. 

– mondta Siegfried Russwurm, a BDI elnöke. Aki hozzátette, „a politikusok felelőssége, hogy javítsák a vállalkozások feltételeit Németországban”.

Németország gazdaságával és globális versenyképességével kapcsolatos aggodalmak azután kerültek újra a felszínre, hogy a közelmúltban az Európai Bizottság azt jósolta, hogy az ország 2023-ban az eurózóna leglassabban növekvő gazdaságai közé fog tartozni, főként a magas energiaköltségek hatásai miatt. 

„Már most azt tapasztaljuk, hogy

– mondta Clemens Fuest, a vezető német gazdaságkutató intézet, az Ifo Intézet elnöke áprilisban.

Robert Habeck német gazdasági miniszter a múlt hónapban egy sor intézkedést javasolt a villamos energia árának csökkentésére a vállalkozások számára, beleértve az ideiglenes támogatásokat is.

Erre reagálva a BDI egyértelművé tette, hogy átfogóbb reformokat tart szükségesnek. „A további beruházásokhoz a németországi iparágaknak bürokráciacsökkentésre és célzott adócsökkentésre van szükségük” – mondta Russwurm.

***

 

Nyitókép: Getty Images / Peter Zelei 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik