Bajban a német gazdaság – menekülnének a vállalatok

2023. június 06. 12:40

A magas energiaárak miatt aggódik a Német Vállalkozások Szövetsége.

2023. június 06. 12:40
null

Egyre több vállalkozás helyezné át termelését Németországon kívülre – derült ki a Német Vállalkozások Szövetségének (BDI) tanulmányából, amely szerint egyre aggasztóbb a német gazdaság helyzete. 

Az EURACTIV cikke szerint a megkérdezett középvállalkozások 16 százaléka már tett lépéseket üzleti tevékenységük egy részének áthelyezésére, a további 30 százalékuk pedig azt fontolgatja, hogy szintén így tesz. 

– mondta Siegfried Russwurm, a BDI elnöke. Aki hozzátette, „a politikusok felelőssége, hogy javítsák a vállalkozások feltételeit Németországban”.

Németország gazdaságával és globális versenyképességével kapcsolatos aggodalmak azután kerültek újra a felszínre, hogy a közelmúltban az Európai Bizottság azt jósolta, hogy az ország 2023-ban az eurózóna leglassabban növekvő gazdaságai közé fog tartozni, főként a magas energiaköltségek hatásai miatt. 

„Már most azt tapasztaljuk, hogy

– mondta Clemens Fuest, a vezető német gazdaságkutató intézet, az Ifo Intézet elnöke áprilisban.

Robert Habeck német gazdasági miniszter a múlt hónapban egy sor intézkedést javasolt a villamos energia árának csökkentésére a vállalkozások számára, beleértve az ideiglenes támogatásokat is.

Erre reagálva a BDI egyértelművé tette, hogy átfogóbb reformokat tart szükségesnek. „A további beruházásokhoz a németországi iparágaknak bürokráciacsökkentésre és célzott adócsökkentésre van szükségük” – mondta Russwurm.

***

 

Nyitókép: Getty Images / Peter Zelei 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. június 07. 17:11
Na ugye..
WDPH
2023. június 06. 15:01
Eközben magyarországon: "Benyújtotta a kormány a 2024-es adócsomagot. Az üzemanyagok jövedéki adója megnő, több más energiahordozóét pedig úgy alakítják át, hogy ami a különadó volt eddig, mostantól az lesz a normális szint."
voltospultos
2023. június 06. 14:57
Talán hagyni kellet volna a fraukat a konyhában.
Ehetős Odó
2023. június 06. 14:33
Az energiaínség legbiztosabb ellenszere az atomerőművek azonnali leállítása. Világos ez, mint a nap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!