Lukasenka Putyinnak: Na várj csak, majd én beszélek Prigozsinnal!

2023. június 27. 18:00

Egyelőre úgy tűnik, mindkét fél teljesíti a Lukasenka-Putyin-Prigozsin-deal feltételeit.

2023. június 27. 18:00
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Szombaton Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök közvetítésével ért véget a Wagner magánhadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin által indított fegyveres lázadás Oroszországban. Bár a tegnapi nap folyamán feltételezések indultak útnak arról, hogy a megállapodást mégsem tartják be a felek, most úgy tűnik, mindenki teljesíti a rá eső részt.

Prigozsin megérkezett Minszkbe

Ma reggel a Belaruszki Hajun tényfeltáró portál jelentette, hogy Jevgenyij Prigozsin RA-02795 lajstromjelű magánrepülőgépe leszállt a Macsuliscsi katonai repülőtéren Minszk mellett, arról azonban nem adtak tájékoztatást, hogy maga a zsoldosvezér is megérkezett-e. Később Lukasenka elnök megerősítette, hogy Prigozsin az országban tartózkodik, a minszki GreenCity hotelben pedig látták is már.

Állítása szerint azt mondta az orosz elnöknek: „Még a rossz béke is jobb bármilyen háborúnál. Ne rohanj. Megpróbálok vele kapcsolatba lépni.” Putyin erre azt válaszolta, hogy szerinte ez „felesleges”, mire Lukasenka azt mondta, „na jó, várj csak”.

Számot adott arról is, hogy Prigozsinnal folytatott megbeszélésének első harminc percében kizárólag tolvajnyelven, káromkodva értekeztek, majd bekapcsolódott a beszéletésbe Junuszbek Jevkurov orosz védelmiminiszter-helyettes, illetve Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője.

Lezárták Prigozsin büntetőügyét, bár hazudott

Bár hétfőn még arról lehetett hallani, hogy Prigozsin mégsem menekül meg az orosz állam bosszújától, és folytatják ellene a Lukasenka-Prigozsin deal értelmében megszüntetendő büntetőeljárást, az FSZB mai tájékoztatása szerint

a Wagnerrel szembeni büntetőügyet végül ejtették az orosz hatóságok,

mivel a Wagner felhagyott a fegyveres felkeléssel.

Vlagyimir Putyin ma nyilvánosan cáfolta Jevgenyij Prigozsin azon állítását, hogy a zsoldosvezér lett volna a Wagner finanszírozója. Állítása szerint a zsoldoshadsereget teljes egészében az orosz állam finanszírozta, ez 2022 májusától 2023 májusáig 86,3 milliárd rubelbe került. Eközben a katonák élelmezésén Prigozsin további nyolcvanmilliárd rubelt keresett ugyanezen idő alatt. „Remélem, hogy senki semmit nem lopott vagy keveset lopott, de ezzel majd megbirkózunk” – mondta az elnök.

Új fegyverek a belügyi erőknek

Az orosz elnök megköszönte az orosz hadsereg, a rendőrség és a belügyi erők (a Roszgvargyija) helytállását a fegyveres lázadás során.

A Roszgvargyija vezetője, Viktor Zolotov az Izvesztyijának nyilatkozva azt is elmondta, hogy egységeinek eddig is volt már tüzérsége és helikopterei, de nehéztüzérsége és tankjai még nem – most viszont az elnökkel egyeztetve ezekből is kap majd a prigozsini lázadást leverő szervezet.

Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Csirikov/Pool

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zvarga
2023. június 28. 11:51
A CIA 6 milliárd dollárt fizetett ezért, a zsoldosfelkelésért, ha már a dicsőséges ukrán tavaszi hadjárat semmit nem ért el. Az oroszok pedig zsebre tették a háborús bónuszt.
Lajoss
2023. június 28. 07:38
Gengszter-rezsim.
tjunior
2023. június 28. 07:06
Lukasenka védőszárnyai alá vette Putint, lol :)
danesz1
2023. június 28. 06:05
t. szerző elárulná mit vert le a roszgvardija, mert a zsoldos lázadást - ha annak lehet nevezni - nem,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!