Daily Express: Lengyelország szavazni fog az uniós migrációról, lényegében a lengyel Brexitről

2023. június 20. 09:53

A lap szerint újabb választóvonal keletkezett a liberális nyugat és a konzervatív kelet között.

2023. június 20. 09:53
null

A lengyel kormánypárt vezetője, Jaroslaw Kaczynski szerint legfőbb ideje népszavazást tartani az EU által előírt migrációs kvótákról. A lengyelek szerint az unión belüli migráció teljesen különbözik az Európán kívülről érkezőtől – írta meg a Daily Express.

Ez a meglátás Közép- és Kelet-Európában is elterjedt, és

újabb választóvonalat jelent a liberális nyugat és a konzervatív kelet között, mind Európában, mind az EU-ban.

Az EU-nak ugyan kevés eszköze van ahhoz, hogy Magyarországot és Lengyelországot „kitegye”, ráadásul ez – a Brexit után – PR-katasztrófával is járna, ennek ellenére mindent meg fog tenni, hogy gyengítse ezen országok befolyását, beleértve azt is, hogy megakadályozza őket abban, hogy betöltsék az EU soros elnökségét, vagy legalábbis gyengítse hatalmukat ezen időszak alatt.

A maguk részéről Magyarországnak és Lengyelországnak – és a régió más konzervatív nacionalista országainak – most már tisztában kell lenniük azzal, hogy az EU nem fog a kedvükért megváltozni. Ha Magyarország és Lengyelország valami másra vágyik

 akkor valószínűleg saját klubot kell létrehozniuk az EU keleti részén,

az EU-hoz fűződő gazdasági kapcsolatokat megtartva, a politikaiakat azonban elhagyva.

Ez lenne Ukrajna legjobb esélye is arra, hogy csatlakozzon egy európai „társasághoz”, hiszen az uniós tagságuk valószínűleg évtizedekre megakadt. Magyarország és Lengyelország vagy akarja a szuverenitást, vagy nem. Ha igen, akkor tudják, mit kell tenniük.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

***

Nyitókép: (Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2023. június 20. 13:23
Navégre!
rajgy
2023. június 20. 12:09
Senki sem értette, hogy 2015-ben a Merkel miért nyitotta ki a határokat. (10 éven belül az AI miatt sok munkaerő felesleges lesz.) A migrációval akarják tönkretenni az európai NEMZETI struktúrákat. Olyan OLVASZTÓTÉGELY-ről álmodnak mint az USA. És akkor a nemzetek nélküli Európa megvalósulhat.
pollip
2023. június 20. 11:23
Ukrajnát ránk akarja tolni! Már most nem kell nekik!
Galsó Atya
2023. június 20. 10:53
Vál a dék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!