Királyként is visszatért székelyföldi birtokára Károly

2023. június 04. 19:16

III. Károly azután utazott Erdélybe, hogy pénteken Bukarestben találkozott Klaus Johannis román államfővel.

2023. június 04. 19:16
null

Bukaresti „félhivatalos” programja után péntek este megérkezett székelyföldi birtokára, Zalánpatakra III. Károly brit uralkodó – számolt be a Krónika hírportál.

Az uralkodót helyi lakosok is fogadták a Kovászna megyei településen, ahol évekkel ezelőtt házat vásárolt. A király integetett a fogadására kivonult falusiaknak, majd odament hozzájuk, kezet fogott velük, és szóba elegyedett az emberekkel.

III. Károly azután utazott Erdélybe, hogy ötnapos magánlátogatásának első napján, pénteken Bukarestben találkozott Klaus Johannis román államfővel, aki „udvariassági találkozón” fogadta az uralkodót a Cotroceni-palotában. A palotában tartott beszédében elmondta:

otthon érzi magát Romániában és megszerette az országot, nagyra becsüli kultúráját, művészetét, történelmi örökségét, tájait és élővilága sokszínűségét.

A portál felidézte, a brit uralkodónak már számos ingatlana van Erdélyben, illetve Máramaros megyében is. Köztük van a Szeben megyei Almakeréken álló Apafi-kúria, egy ház a Brassó megyei Szászfehéregyházán, a háromszéki Zalánpatakon is vásárolt egy birtokot, amelyen újjáépített parasztházak állnak. Emellett a Máramaros megyei Brében is van négy háza. A brit uralkodó alapítványa eddig mintegy egymillió fontot fektetett be Erdélyben.

Erdély szeretete a vérében van - székelyföldi séta III. Károllyal

Gyönyörű ez a nap a Székelyföld peremén, Brassótól északra, az Olt partján fekvő, aprócska Miklósváron. Korábban csöpögött az eső, de mostanra kisütött a nap, és csak enyhe szellő lengedez. „Nézzék!" - kiáltja meglepetten valaki, és ujjával a levegőbe mutat. Valóban ritka látvány: a mohával benőtt háztetők felett szajkó hajtja a gólyát.

 

Nyitókép: MIHAI BARBU / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik