Kína és Oroszország meghívására vár Macron – A francia elnök nagyon szívesen elmenne a BRICS-országok találkozójára

2023. június 21. 10:20

Újabb szintre emelné a személyes diplomáciáját a francia elnök.

2023. június 21. 10:20
null

A francia elnök szeretne az első nyugati vezető lenni, akit meghívnak egy BRICS-csúcstalálkozóra – írta a Politico. Catherine Colonna külügyminiszter hétfőn azt nyilatkozta, hogy „a párbeszéd mindig pozitív, még akkor is, ha nem értünk mindenben 100 százalékban egyet”. „Hangosan gondolkodunk, de ez nyilvánvalóan olyan döntés, amelyet csak az érintett országok hozhatnak meg - a párbeszéd folytatásának lehetőségéről, miért ne a BRICS-csúcson vagy más formátumban„ – fogalmazott Colonna.

A BRICS-országok  – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – vezetői augusztus 22-24-én Johannesburgban. Macron meghívásáról Naledi Pandor nemzetközi kapcsolatokért és együttműködésért felelős miniszter elmondta, hogy „nem került le az asztalról”, de hozzátette, a végső döntés Cyril Ramaphosa elnökön múlik.

Pandor szerint a francia elnök részvétele felerősítené a BRICS-országok globális befolyását. Ramaphosa és Macron a héten Párizsban találkozik, ahol minden bizonnyal ez a kérdés is felmerül majd, miközben egy új globális pénzügyi paktum aláírásáról tárgyalnak majd. 

***

Macron: Nagy hibát követ el a NATO, ha Ázsiában terjeszkedik

A francia elnök újra megnehezíti az amerikaiak dolgát.

Nyitókép: Mohammed BADRA / POOL / AFP

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2023. június 22. 06:23
Makaróni lehet, hogy Trianonban tartaná meg a brics csúcsot.
tapir32
2023. június 21. 15:59
Macron a De Gaulle-i politikához nyúlt vissza. Független, önálló Franciaország, megtartva az előnyös kapcsolatokat. Lassan halad!
Palatin
2023. június 21. 15:34
Oroszország sokkal jobban vigyáz az unió egységére, mint azt valaki is gondolná. Miután Scholz telefonhívását visszautasította, Macron sem számíthat kivételes kezelésre. Putyin nem fog éket verni Németország és Franciaország közé, ebben biztosak lehetünk.
EX_Terminator
2023. június 21. 14:47
Ti hiába erőlködtök, EGÉSZ EGYSZERŰEN SEMMIK VAGYTOK.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!