Megkongatta a zaklatások miatt a vészharangot az Európai Bizottság, etikai normák létrehozásán dolgoznak

2023. június 08. 13:16

Vera Jourová közölte a fejleményeket.

2023. június 08. 13:16
null

Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el az uniós intézmények, az Európai Bizottság mellett az Európai Parlament, valamint az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács tagjaiból álló intézményközi etikai testület létrehozásáról és közös etikai normák lefektetéséről – jelentette be Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja csütörtökön.

Vera Jourová brüsszeli sajtótájékoztatóján a javaslat részleteit ismertetve közölte: az uniós etikai testület létrehozásával első alkalommal jön létre az EU-intézmények tagjainak etikus magatartására vonatkozó közös normarendszer, valamint az intézmények közötti koordinációt és eszmecserét segítő hivatalos mechanizmus az etikai követelményekkel kapcsolatban.

„A változásoknak köszönhetően

A testület létrehozása pedig orvosolni fogja az uniós intézmények etikai keretei közötti széttagoltságot” – fogalmazott.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a testület közös etikai keretben szeretné szabályozni az uniós politikusoknak felajánlott ajándékok, vendéglátás és utazás elfogadásának normáit, de a kitüntetések és díjak elfogadására is új szabványok vonatkoznának majd.

Átláthatósági szabályok jönnének létre a lobbistákkal tartott találkozók közzétételére vonatkozóan, a szabályok kiterjednének az uniós intézmények épületeibe való belépésre is. A brüsszeli testület szigorítana a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségen, valamint az azok ellenőrzésére alkalmazott eljárásokon. Frissített szabályok vonatkoznának az EU-intézmények tagjainak esetleges mellékállásaira, illetve külső tevékenységeire vonatkozóan, illetve mandátumuk lejárta utáni tevékenységeire egyaránt. Az uniós bizottság továbbá közös keretet hozna létre az egyes intézményeken belüli jogsértések nyomon követésére,

valamint a zaklatás lehetséges esetei és az azért kiszabható szankciók tekintetében is.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krampus
2023. június 10. 04:02
Hat...elnezve az ottani felhozatalt noben es ferfiban is, meg csak bottal se piszkalnam meg egyiket se. Kivetel talan a gorog borondos no, aki most tert vissza elozetesbol.
Kristály
2023. június 09. 17:02
Legalább 10 év börtön a libsi korrupt bandának Soros is leülhetné a 2év francia büntetését mielött elköltözik a pokolba.
pandalala
2023. június 09. 12:35
" etikai normák létrehozásán dolgoznak " :-DDDDDDDDDD
Magyarvagyoknemturista
2023. június 09. 06:13
Etikai norma liberálkomcsi módra: - amit a libsinek szabad másnak nem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!