Politico: Európa folyamatosan tolódik el jobbra

2023. június 30. 07:02

A lap szerint ez komoly hatással lehet a jövőben a migráció, a szülői jogok és a bevándorlás kérdésének kezelésére.

2023. június 30. 07:02
null

Először Olaszország, utána Finnország, majd Görögország is jobbra szavazott, Spanyolország lehet a következő. Ez a változás mindenre hatással lehet a klímaváltozás kezelésétől az EU migrációs politikájáig – írja a Politico

Ráadásul azokban az országokban is, ahol nincs konzervatív kormány, a szélsőjobboldali pártok egyre több  parlamenti helyet és regionális mandátumot szereznek. Az Alternatíva Németországért (AfD) párt például mostanra túlszárnyalta Olaf Scholz kancellár szociáldemokratáit, és nemrég egy vízválasztó kerületi választási győzelmet aratott. 

A cikkben hozzáteszik, bár a tendencia nem Giorgia Meloni megválasztásával kezdődött, az utóbbi években a konzervatívok látványosan törnek előre. Spanyolországban és Szlovákiában pedig szintén jobboldali győzelemről szólnak a közelgő választási előrejelzések.  

A Politico újságírója úgy véli, hogy ez a folyamat jelentősen befolyásolni fogja jövőbeli uniós döntéseket több fontos kérdésben is.

Ráadásul jövőre tartják az európai parlamenti választásokat is, ahol nagy esély van rá, hogy a konzervatívok még több helyet szereznek. 

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. július 01. 08:21
Valahogy még nem érzékelem azt a fenenagy jobbra tolódást. Legalábbis a koalíciókényszeres országokban biztosan nem. De ha már beszélnek róla, akkor ideje megcsinálni jövőre azt a masszív jobbos-normalitásos fordulatot és bízni abban, hogy a választók támogatni fogják és nem a másnapi Politco nyitólaptól rettegni. Ideje összeácsolni azt a leendő jobbos formációt, megnézni Dr Miniszterelnök tavalyi CPAC nyitóbeszédét. - nincs bajunk a melegekkel, de az egész genderizmus úgy rossz ahogy van - lehet bevándorolni, de csak legálisan és civilizáltan - segíteni kell Ukrajnát, de ez a háború nem a harctéren oldódik majd meg
Lajoss
2023. július 01. 08:01
Ezek tisztességes jobbosok,nem tolvajok.
Erdőmester
2023. június 30. 20:16
Ami a " progrrsszív haladóéknak" szélsőjobb, az a normalitás ujbóli térnyerése a neoliberális agymenésekkel szemben. Érthető a sivalkodás, mert veszélyben érzik a sok embert, közösséget, társadalmat romboló ideológiájuk kártékony uralmát. Ennek ugyanolyan hangosnak kell lennie a médiában, mint a baloldali propagandának. Nem mindenki hülye Európában.
Martell 2
2023. június 30. 15:00
A Politico sajnos hazudik, ezek a jobboldalinak nevezett kormányok, az olasz, finn pontosan ugyanazt csinálják mint előtte a balos söpredék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!