Macron bejelentette: Kicsit még támogatják az ukránokat, de aztán béketárgyalás lesz

2023. június 13. 12:00

Franciaország nem lelkesedik az ukrán NATO-tagság elképzeléséért.

2023. június 13. 12:00
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Hármas csúcstalálkozót tartott tegnap Párizsban Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Lengyelország elnöke, Andrzej Duda. A három vezető az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciákról tárgyalt.

„Az ellentámadás elindult. Több hétig vagy akár hónapokig folyamatban lesz.

mondta a tárgyalás után Macron, aki az Ukrajnának nyújtandó támogatás korlátos voltán túlmenően azt is megjegyezte: „Szeretnénk, ha a lehető leginkább győzedelmes lenne, hogy aztán jó feltételek mellett indíthassuk meg a tárgyalások időszakát”.

Macron a béketárgyalásokról és a korlátozott támogatásról szóló nyilatkozatával azt a találkozót hekkelte meg, amely lengyel szándék szerint egyébként az Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatos „világos jelzés, világos perspektíva” felmutatásáról szólt volna.

Emlékezetes: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június elején a Wall Street Journalnek adott nagyinterjújában megzsarolta a NATO-t: vagy megígéri Ukrajna felvételét, vagy országa nem vesz részt a NATO-csúcson. „Ha nem kapunk elismerést és egy jelet Vilniusban,

– mondta az elnök.

Nem úgy tűnik azonban, mintha a lengyel elnöknek sikerült volna meggyőznie Európa két vezető hatalmát arról, hogy adjanak Ukrajnának NATO-perspektívát. Olaf Scholz ehelyett inkább a semmiről beszélt. „A háború kezdete óta tárgyalunk biztonsági garanciákról” – mondta a német kancellár, aki azt is mondta, hogy az ukrán NATO-perspektíváról „a vita intenzív közöttünk, Németország, Franciaország és amerikai partnereink között”. A semmitmondást azzal folytatta, „akkor véglegesítjük az álláspontunkat, amikor meglesznek tárgyalásaink eredményei”, melyeknek „nagyon konkrétaknak kell lenniük”.

Macron véleménye szerint Ukrajnának „erős és kézzelfogható” biztonsági garanciákat kell kapnia, de NATO-tagságról nem beszélt.

Nyitókép: MTI/AP/Michel Euler

Összesen 237 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citromosParizer
2023. június 14. 13:24
továbbra sem értem, hogy miből gondolják, hogy az oroszok tárgyalni akarnak majd? azért mert ők szeretnék, nem jelenti azt, hogy más is szeretne, vagy hogy megérné-e nekik. fura, mert az ok addig, hogy Májashurka benézi, de hogy egyszerre hárman is? megint a gőgjük, hogy fel sem tételezik, hogy valaki másképp is gondolkodhat, mint ők. ez a dölyfösség az, amit jobban utálnak a világon, mint a német barna szószt és káposztát :D
simonvitéz
2023. június 13. 19:29
A ruszkikat nem fogják kiverni. Marad a faszuk erre a célra.
Domokos
2023. június 13. 17:34
Miféle garanciákról beszélnek ezek az elmeroggyantak ? Saját országuk szuverenitását sem tudják ( na jó , nem is akarják ) garantálni .
fater0921
2023. június 13. 17:26
A kicsit támogatásnak már hónapokkal ezelőtt vége kellett volna lennie. és akkor már tegnap kezdődhetett volna a béketárgyalás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!