Várhatóan a tagállamok ellenállásába fog ütközni Brüsszel az újabb befizetésekkel kapcsolatban

2023. június 27. 14:42

Csütörtökön kezdődik a több szempontból is konfliktusosnak ígérkező EU-csúcs.

2023. június 27. 14:42
null

Ukrajna támogatása, a migráció és a gazdaság fellendítése lesz a június 29-én kezdődő kétnapos EU-csúcstalálkozó három legfőbb témája. A tagállamok vezetőire feltehetően nehéz megbeszélések várnak, mivel Brüsszel azt szeretné, ha az országok további összegeket fizetnének be a közös kasszába – írja a Világgazdaság.

Brüsszel többször is egyértelművé tette, hogy az eddigi 72 milliárd eurón felül további összegekkel kívánja támogatni Ukrajnát.

Ez a támogatás, valamint az Oroszország elleni szankciók lesznek a találkozó két legfontosabb kérdése.

Szíjártó Péter külügyminiszter legutóbb az MCC által rendezett konferencián ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Európa nem törekszik a mihamarabbi békére, sőt, az Egyesült Államokkal versenyeznek a Kijevnek nyújtott fegyverszállításokban. 

Szintén megosztó téma a migráció kérdése. A hét elején a V4-ek kijelentették, hogy egyetértenek a kérdésben, és nem támogatják a kötelező migránskvótát. Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok pozsonyi csúcstalálkozóján fejtette ki, hogy a magyar álláspont változatlan: ha valaki benyújt egy belépési kérelmet az unió területére, amíg azt el nem bírálták, az adott embernek fizikailag az uniós határokon kívül kell maradnia. 

Az Európai Bizottság újabb többletpénzeket kért az országoktól, amit, bár az Európai Parlament jóváhagyott, a tagállamok feltehetően nem fognak ilyen könnyedén venni. 

Ennek részben politikai, részben gazdasági okai vannak

A V4-ek a migrációval, a magyarok Ukrajna támogatásával kapcsolatban állnak komoly ellentétben az unió álláspontjával. A nettó befizető országok pedig, mint például Németország, maguk is súlyos gazdasági problémákkal küzdenek, így nehéz elképzelni, hogy adófizetőik pénzéből Brüsszel befolyásnövelési kísérleteit finanszíroznák. Magyarországtól és Lengyelországtól ráadásul Brüsszel úgy kér további hozzájárulást, hogy továbbra is pénzeket tart vissza. 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2023. június 28. 06:22
Sok hűhó semmiért.
herden100
2023. június 28. 05:51
Smucigok: https://usdebtclock.org/world-debt-clock.html
Alena
2023. június 27. 22:51
Egy ipirtyo,undor,koszos kis Ukrajna...urallja a világot és a stöpszli Zelenskij meg parancsolgat...az univerzum meg süket vak rabszolga ........
KBA98
2023. június 27. 17:28
Ursulát ki kell iktatni ASAP!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!