Nemkívánatos személy lett Gerhard Schröder a német szocdemek számára

2023. május 30. 15:25

Az SPD még nem tudta kirúgni a volt kancellárt és pártelnököt, de ha tudnák, már kirúgták volna.

2023. május 30. 15:25
null

A német Szociáldemokrata Párt (SPD) a következő pártkongresszussal kapcsolatban „persona non grata”-nak nyilvánította Gerhard Schröder volt kancellárt és pártelnököt, bár a legutóbbi kísérletek, amelyek a pártból való kirúgására irányultak, végül kudarcot vallottak.

Míg az SPD korábbi vezetőit hagyományosan meghívják a pártkongresszusokra, Schröder, aki a múltban gyakran felszólalt ott, most nemkívánatos vendég a közelgő decemberi kongresszuson. Schrödert az SPD múlt heti 160. évfordulójára sem hívták meg.

– mondta az SPD vezetője, Saskia Esken a Deutsche Presse-Agenturnak (dpa).

A volt német kancellárt az SPD múlt heti 160. évfordulójára sem hívták meg Oroszországhoz fűződő kapcsolatai miatt. „Amíg ilyen közelségben van a háborús uszítóhoz és agresszorhoz, addig jelenleg nincs mit kommunikálnunk” – mondta Kevin Kühnert, az SPD főtitkára a meg nem hívásról.

Ami a közelgő pártkongresszusokat illeti, az SPD ugyanezt a vonalat fogja tartani az SPD évfordulójával kapcsolatban – mondta Esken. Schröder 1998 és 2005 között volt német kancellár, 1999 és 2004 között pedig pártelnöki tisztséget töltött be. Azóta orosz energetikai vállalatoknak dolgozik, és Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes barátjának számít.

Nyitókép: JENS KALAENE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik