Nagyon félnek Brüsszelben az MCC ottani képviseletétől

2023. május 09. 18:07

Frank Füredi, az MCC Brussels vezetője saját lejáratócikket is kapott a POLITICO-tól.

2023. május 09. 18:07
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

„Orbán Viktor brüsszeli embere egy volt trockista, aki balos ügyek támogatásával szerzett magának nevet” – így kezdődik a POLITICO „portréja” az MCC brüsszeli képviseletének vezetőjéről, Frank Füredi szociológus professzorról, aki a lap szerint „az 1980-as években az Egyesült Királyság egyik leginkább keményvonalas kommunistája volt, 2016-ban Brexit-párti ellendrukker, aki az úgynevezett cancel culture ellen intézte dörgedelmeit,

Visszaüt a mainstream

A lap kemény szavai minden bizonnyal annak szólnak, hogy az MCC Brussels megnyitása felkavarta a brüsszeli NGO-világ állóvizét. Az MCC magyar diákjainak brüsszeli bázisáként, egyben vitaszínpadként szolgáló intézmény tavaly ősszel indult, élére pedig az európai közélet A-ligájából igazoltak vezetőket: Frank Füredi ügyvezető igazgató világhírű szociológus, a Kenti Egyetem professzora, Werner J. Patzelt kutatási igazgató pedig Németország egyik legismertebb politológusa, a Drezdai Műszaki Egyetem összehasonlító államtudomány-professzora.

A POLITICO felhánytorgatja, hogy az MCC Brussels rendezvényein – melyek az európai technológiaszabályzástól a történelemoktatáson át az ukrajnai háborúig rendkívül szerteágazóak – „az alaphang épp az, amit egy Orbánhoz kapcsolódó kollégiumtól várnál”.

Füredi kollégáit kritizálják

A brüsszeli lap idézi Füredit, aki úgy nyilatkozott, „az EU fősodrához képest alternatív értelmezését szeretném kivetíteni az európai kultúrának”, és feltett szándéka ellensúlyozni a Magyarországot érintő kritikákat.

– mondta a POLITICO-nak Füredi, aki céljául a Magyarország körüli politikai karantén megtörését látja.

Megszólaltatják ugyanakkor az egyensúly kedvéért Cseh Katalin momentumos EP-képviselőt is, aki úgy látja, „az MCC a kormány által finanszírozott intézményként az európai alt-right populista agenda e fajtájának terjesztésére szolgál platformként”, s a brüsszeli iroda megnyitása „kísérlet arra, hogy Európában Orbán gondolatai köré szövetséget építsenek”.

Hosszan kritizálják emellett azt is, hogy az MCC Brussels csapatában többen is Füredi mellett dolgoztak akkor, amikor a szociológus Angliában még aktivizmussal is foglalkozott, és „a munkásosztálytól való elszakadása miatt szidta a Brit Munkáspártot”. Füredi elsősorban munkásjogokkal foglalkozó, gyarmatosítás-ellenes mozgalma, a Forradalmi Kommunista Párt volt tagjait a POLITICO a The Guardian nyomán „jobbos ügyek és nagyvállalatok bérenceinek” nevezte.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. május 10. 06:24
A vétótlan köpcös geci káderpolitikája tragikus, ahogy a politico cikkében is olvasható. Egy zsidó kommunistát fizet a bandájával a pénzünkből. Tisztességes jobboldali magyart nem találni e hazában ilyen feladatra. A vétótlan köpcös geci csicskánál nem azt kell figyelni, amit hazudik, hanem amit csinál.
stug
2023. május 10. 05:53
Van az a közpénz: "Frank Richards álnéven a Revolutionary Communist Group vezető tagja volt, majd a RCG-ből való kizárása után a Revolutionary Communist Tendency alapítója és elnöke, mely később Revolutionary Communist Party (RCP) néven vált ismertté."
kabajeva
2023. május 10. 04:28
Ezt az ótvaros bolsi szutykot ki kellene utasítani Brüsszelből! Menjen vissza Cseljabinszkba!
Házam Hazája
2023. május 09. 22:50
Ha valaki emlékszik még arra, hogy a 10 milliós magyarországi demográfiát miként szerették a vezetők szám szerint alakítani: https://www.parlament.hu/uj-es-regi-kepviselok-letszama-es-megoszlasa Akkoriban is azt mondtuk, hogy Amerikának sincs ennyi képviselője.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!