Izraelben több tízezres felvonulással emlékeztek meg Kelet-Jeruzsálem 1967-es elfoglalásáról

2023. május 18. 22:00

A felvonulók egy része arabellenes, rasszista énekekkel és skandálással vonult végig az óváros muszlim negyedén.

2023. május 18. 22:00
null

A Jeruzsálem-napon, csütörtökön jobboldali, illetve vallásos fiatalok tízezrei vonultak fel kék-fehér zászlókkal a jeruzsálemi óvárosban, így emlékeztek meg arról, hogy Izrael 1967-ben elfoglalta a város keleti felét – jelentette a helyi média. 

A hatóságok a felvonulók védelmére és a palesztinokkal való esetleges összetűzések megelőzésére több mint háromezer rendőrt vezényeltek az óvárosba. Több helyen is dulakodás tört ki, amikor zsidó fiatalok palesztinokra támadtak, de a rendőrség szétválasztotta őket. Az izraeli zászlós menet a hagyományos felvonulási útvonalon haladt végig az óvároson, viszont a férfiak a palesztinok lakta negyedbe a Damaszkuszi-kapun keresztül léptek be, majd végighaladtak a negyeden, a nők pedig a Jaffai-kapun át közelítették meg a felvonulás célját, a Siratófalat. Becalel Szmotrics pénzügyminiszter és Itamar Bengvír nemzetbiztonsági miniszter is részt vett a meneten.

A zászlós felvonulók egy része arabellenes, rasszista énekekkel és skandálással vonult végig az óváros muszlim negyedén,

és erőszakosan viselkedett a helyi palesztinokkal. Emellett a demonstrálók botokkal és üvegekkel dobálták meg a külföldi újságírók gyülekezési pontját a Damaszkuszi-kapunál. A rendőrség ezért előállított két fiatalt.

A zászlós menettel egy időben több tucat palesztin tüntetett a Gázai övezetben a kerítésnél, őket szétkergették az izraeli katonák. Csütörtökön reggel óta izraeliek százai mentek fel a zsidók és muszlimok számára is szent Templom-hegyre, köztük számos politikus. A Templom-hegyen lévő Al-Aksza mecset őrzőjének tisztjét ellátó Jordánia elítélte ezeket a látogatásokat, valamint a felvonulás útvonalát.

Két éve ez a zászlós menet okozta a 11 napig tartó összecsapások kirobbanását Izrael és a gázai iszlamista csoportok között. Az övezetet irányító iszlamista Hamász szervezet arra szólította fel az idei Jeruzsálem-nap előtt a palesztinokat, hogy szálljanak szembe a felvonulókkal.

(MTI)

Nyitókép: MOSTAFA ALKHAROUF / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik