Hiába elégedetlen vele a kanadai lakosság döntő része, újrázna Justin Trudeau

2023. május 05. 15:34

A kanadaiak elégedetlenségét növeli az erősödő infláció és a lakáshiány.

2023. május 05. 15:34
null

Justin Trudeau kanadai kormányfő a Liberális Párt csütörtöki pártkongresszusán ígéretet tett rá, hogy indul a két év múlva esedékes következő választásokon.

Trudeau az öt év után először személyes részvétellel megrendezett kongresszuson szólt a mintegy 3500 liberális küldötthöz. Beszédében megtiszteltetésnek nevezte, hogy vezetheti a párt választási küzdelmét, és folytathatja „egy jobb jövő építését.”

Trudeau politikai pályafutása során eddig három választást nyert meg, több mint hét éve miniszterelnök. Ugyanakkor politikai ellenlábasa,

a konzervatívokat vezető Pierre Poilievre is nagy támogatottságnak örvend

a közvélemény-kutatások szerint, különösen az utóbbi időben a növekvő infláció és a lakáshiány miatt.

Trudeau politikáját bírálva Poilievre többször is hangsúlyozta, hogy már túl hosszú ideig volt kormányfő. Az Angus Reid Intézet márciusi közvéleménykutatása szerint a kormányfő támogatottsága 37 százalékos, 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb, és

a kanadaiak mintegy 57 százaléka elégedetlen Trudeau-val.

Más felmérések viszont azt jelzik, hogy a konzervatívok nem tudnak előnyhöz jutni a nagyobb városokban, és programjukkal nem tudnak elég fiatalt és nőt megszólítani.

Trudeau a kongresszuson hangsúlyozta: „Mi fel akarjuk építeni a dolgokat, míg Pierre Poilievre és az ő »törtető« Konzervatív Pártja le akarja rombolni azokat”. Trudeau kisebbségi kabinetje 2025 őszéig vezetheti az országot, hacsak a kormányfő hamarabb ki nem írja a választásokat.

(MTI)

***

Nyitókép: Sergei SUPINSKY / AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2023. május 06. 08:22
Próbálkozni mindig lehet. A kutya is azt szokta csinálni. Aztán majd a választók döntenek.
mumuxax
2023. május 05. 20:32
Justin Castro a legelmebetegebb nyugati vezető. A kanadaiak a bőrükön érzik az ámokfutása következményeit. Remélem, nem szavazzák meg még egyszer.
Lajoss
2023. május 05. 19:59
Megint hazudtok..a kanadaiak élnek,mint Marci Hevesen..
röviden
2023. május 05. 18:01
Én a a yukoni favágókkal és az albertai olajnunkásokkal vagyok, ők meg nem Justinnal. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!