Egy izraeli élelmiszertechnológiai vállalat azt állítja, hogy 3D nyomtatással elkészítette az első konyhakész halfilét, amely laboratóriumban tenyésztett és növesztett állati sejtek felhasználásával készült – olvasható a Reuters cikkében. A portálon azt írják: a laboratóriumban termesztett marhahús és csirke már felkeltette a figyelmet, mivel így megkerülhető a gazdálkodás környezeti terhe és kezelhetőek az állatjóléttel kapcsolatos aggályok,
de kevés vállalat foglalkozott eddig a tenger gyümölcseivel.
Az izraeli Steakholder Foods most a szingapúri székhelyű Umami Meats céggel kötött partnerséget, hogy halfilét állítsanak elő anélkül, hogy a fogyatkozó halállományokat becserkésznék.
Sejteket használnak fel
Az Umami Meats sejteket von ki egy sügérből, és azokat izommá és zsírrá növeszti. A Steakholder Foods ezután egy speciális 3D nyomtatókhoz alkalmas „bio tintához” adagolja őket. Az eredmény:
egy keskeny filé, amely a tengerből kifogott halak tulajdonságait utánozza.
Az Umami reméli, hogy első termékeit jövőre piacra dobhatja, először Szingapúrban, majd az Egyesült Államokban és Japánban. „Idővel ezeknek a termékeknek a komplexitása és színvonala magasabb lesz, és az előállításukhoz kapcsolódó árak csökkenni fognak” – mondta Arik Kaufman, a Steakholder Foods vezérigazgatója.
Nyitókép: YouTube