Megtelnek a tunéziai temetők, annyi halott migránst mos partra a víz

2023. április 30. 18:35

Ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik Lampedusa apró szigetét szeretnék elérni.

2023. április 30. 18:35
null

A tunéziai hatóságok új temetők építését fontolgatják, mivel az ország kifogyott a helyből, hogy eltemethessék a naponta partra sodrótó migránsokat – írta meg a Guardian. Az ENSZ szerint 2023 első három hónapja volt 2017 óta a leghalálosabb a Földközi-tenger középső részén átkelni próbáló migránsok számára. 

A tunéziai Vörös Félhold szerint tavaly csak Sfax térségében több mint 800 holttestet találtak, 2023 eleje óta pedig több mint 300-at. Ennek következtében szinte naponta tartanak temetéseket, a helyi hullaházak meghaladták kapacitásukat, és számos városi temetőben fogytán a hely a menekültek – különösen a Szaharától délre fekvő afrikai országokból érkező – eltemetésére.

Január óta több mint 35 000 ember, majdnem négyszer annyi, mint 2022-ben, érte el az olasz partokat, és az elmúlt hónapban jelentősen megnőtt a menekülthajók száma, amelyek Európa egyik legdélebbi területét, az apró olasz Lampedusa szigetét próbálják elérni. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR adatai szerint

idén Tunéziából közel 20 ezer, Líbiából pedig mintegy 15 500 migráns indult útnak.

A több indulás azonban több halálesetet is jelent, az olasz és a máltai hatóságokat pedig azzal vádolják, hogy késlekednek a mentési erőfeszítésekkel.

Olaszországot és Máltát, az EU két tagországát, amelyek a nemzetközi jog értelmében kötelesek beavatkozni a Földközi-tenger középső részén tartózkodó menedékkérők mentése érdekében, azzal vádolták, hogy nem reagáltak azonnal a süllyedő hajókról érkező különböző segélyhívásokra.

Nyitókép: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2023. május 02. 01:37
Európának be kell avatkozni hogy megoldódjon a helyzet. Új temetők kijelölésében kell segédkezni, és akkor lesz a sivatagban elegendő hely
Reaktor71
2023. május 01. 09:48
" Megtelnek a tunéziai temetők, annyi halott migránst mos partra a víz " De még mindig nem eleget. A tunéziai hatóság ne új temetőket nyisson, hanem krematóriumokat. A hamvakat pedig szórják a tengerbe. Mellesleg kevés a halott migráns, a tunéziai partiőrség géppuskával rásegíthetne a dologra.
Reszelő Aladár
2023. május 01. 08:05
Esetleg ha a kiváltó okokkal lehetne kezdeni valamit. De tudom ez olyan reakciós.
brekker
2023. május 01. 01:04
https://www.visualcapitalist.com/mercator-map-true-size-of-countries/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!