Véget ért egy fejezet: szombaton leállítják az utolsó németországi atomerőműveket

2023. április 14. 16:13

Az Isar 2 erőmű évente mintegy 11 milliárd kilowattóra áramot termelt, ami Bajorország áramszükségletének 12 százalékát fedezte.

2023. április 14. 16:13
null

Szombaton a három utolsó atomerőmű leállításával véget ér az atomenergia-termelés bő hatvanéves korszaka Németországban, miután végleg lekapcsolják az áramellátó hálózatról a bajorországi Isar 2, az alsó-szászországi Emsland és a baden-württembergi Neckarwestheim 2 erőművet.

Az erőművek leállításukig teljes kapacitással termeltek áramot. Az RWE emslandi erőműve például Alsó-Szászországban az év elejétől április 15-ig mintegy kétmilliárd kilowattóra áramot termelt, ami a vállalat szóvivője szerint „nagyjából 500 ezer háztartás éves áramfogyasztásának felel meg”.

Az Isar 2 erőmű évente mintegy 11 milliárd kilowattóra áramot termelt, ami Bajorország áramszükségletének 12 százalékát fedezte. A Neckarwestheim 2 atomerőmű az idén a leállításáig 1,7 milliárd kilowattóra áramot termelt. A teljes német energiamixben azonban az atomenergia már nem játszik jelentős szerepet.

Tavaly az energiatermelés 46,1 százaléka származott megújítható forrásból,

45,3 százaléka fosszilis forrásból, 6,5 százaléka atomenergiából, 2,1 százaléka pedig egyéb forrásból.

Az energiaipari ágazat szakmai képviseleti szervezete, a BDEW (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft e.V.) adatai szerint január-februárban az atomerőművek a németországi áramtermelés négy százalékát adták, egyharmadával kevesebbet a 2022-es átlagnak.

Veszélyeztetve lehet Németországban az ellátási biztonság?

A Bundesnetzagentur, a német hálózati felügyelet szerint az atomerőművek leállítása nem veszélyezteti az ellátási biztonságot, mert egyéb forrásból elegendő áramtermelési kapacitás áll rendelkezésre a kieső atomenergia fedezésére.

A nagy ipari energiafelhasználók képviseleti szervezete, a VIK (Verband der Industriellen Energie- und Kraftwirtschaft e.V.) vezérigazgatója, Christian Seyfert azonban

ezzel ellentétes véleményen van és energiaellátási hiányra számít.

„Európai energiaimportra hagyatkozni rendkívül kockázatos dolog” – fogalmazott.

Úgy vélte, ahhoz, hogy az atomenergiából való kiszállásnak ne legyenek hosszú távon káros következményei, már meg kellett volna tenni a szükséges lépéseket az áramellátó hálózat terhelhetőségének rugalmasabbá tétele érdekében. „Minden egyes szabályozható teljesítményű erőmű lekapcsolása a hálózatról árfelhajtó hatást fejt ki a piacon és veszélyezteti Németország ipari telephelyként betöltött szerepét” – mondta.

Robert Habeck gazdasági miniszter azonban nyilatkozatban erősítette meg, hogy Németország energiaellátási biztonsága az atomerőművek leállítása után is garantált, a megújítható energiaforrások kiépítésének köszönhetően.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/EPA/Focke Strangmann

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luxusbatar
2023. április 16. 18:40
Most hallottam, hogy a bajor kormányzó azt mondta, hogy a bajor tartomány saját felelősségre amint lehet újraindítja az isaar-2-t.
mijjamano
2023. április 16. 03:55
, az atomreaktor készen áll arra, hogy az apróbb hét végi beavatkozások után vasárnap megkezdje az üzemszerű áramtermelést a finn fogyasztók részére https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/04/tizennegy-ev-csuszassal-uzembe-allhat-egy-finn-atomeromu?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator
Langyos hurkazsír
2023. április 15. 07:50
Hohoho... Na most jön a férfivé válás. Eszembe jut a Mint a villám c. film.Cole Trickle az üres pályán,kölcsön autóval rekordot megy. Kiszáll és a kocsi gazdája mondja- Klassz, holnap a versenyre hozd a sajátod és lássuk forgalomban ,hogy megy. Na kedves teuton hologramok,lássuk hogy meg az atom nélkül.
evpus
2023. április 15. 06:55
Teljesen hülye zöldek, majd a franciáktól vesznek áramot, ott működnek az atomerőművek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!