Budapestre jön a békepárti republikánus – Kari Lake portréja

2023. április 20. 06:01

Minden karakteresen jobbos álláspontot magáénak tart, a tavalyi amerikai választás eredményét máig vitatja: Kari Lake republikánus politikus a budapesti CPAC vendége lesz, az Alapjogokért Központ meghívására látogat Magyarországra.

2023. április 20. 06:01
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

„Ez nem a mi háborúnk. Nekünk a saját hazánk az első. Nekünk béke kell” fejtette ki ezeket a demokráciaexportáló demokratának vagy épp republikánus héjaságnak cseppet sem mondható nézeteket a minap Kari Lake. Az arizonai republikánus politikus egy márciusi, amerikai CPAC-rendezvényen beszélt erről – hamarosan pedig a májusi budapesti CPAC-esemény szónoka lesz, az Alapjogokért Központ meghívására látogat Magyarországra.

De ki is Kari Lake? Nos, egy nagyon amerikai személyiség, aki nagy utat járt be, mielőtt Arizona republikánus kormányzójelöltjévé vált volna a tavalyi félidős választás előtt. Lake Illinois államban született wisconsini szülők gyermekeként 1969-ben. Magát manapság evangéliumi kereszténynek tartja. Nem járt az Ivy League elitegyetemeire, az Iowai Egyetemen tanult újságírónak, majd előbb Illinois-ban, később pedig a messzi, délnyugati Arizonában lett tévés újságíró, riporter. A kétezres években folyamatosan emelkedett a ranglétrán, az arizonai KSAZ tévécsatorna esti műsorvezetője lett, s 2016-ban Barack Obamát, majd 2020-ban Donald Trumpot is meginterjúvolhatta.

Miközben újságírói pályafutását építette, a politikától sem tartotta magát távol.

2006-ig republikánus párttag volt, aztán független lett, 2008-ban viszont demokrataként regisztrálta magát. A republikánusoktól való eltávolodását az iraki és az afganisztáni háborúkkal szembeni kritikájával magyarázta. 2012 után viszont újra visszatalált a republikánusokhoz - a pártváltások kapcsán pedig Donald Trumpot és Ronald Reagant hozta fel, akik szintén pártváltók voltak pályafutásuk során. Lake a kétezertízes évek végére egyre radikálisabb álláspontokat képviselt – többször felszólalt például a kötelező Covid-oltások és a járvány miatti kötelező maszkviselés ellen, majd 2021-ben bejelentette: elindul Arizona kormányzói tisztségéért a választáson.

„Nehéz döntés volt számomra otthagyni a karrieremet. De rájöttem arra, hogy a szakma erkölcstelenné vált. Az egész teljesen propagandává vált, és hazudnak az embereknek. Szóval úgy döntöttem, belépek a ringbe” – jelentette ki a BBC tudósítása szerint.

A kampány során a republikánus szavazók új hulláma emelte fel őt magasba: Donald Trump 2021 szeptemberében állt Kari Lake mellé, s ez egyértelmű jel volt az arizonai jobboldaliak számára. Lake úgy nyerte meg a helyi republikánus elnökválasztást, hogy Arizona minden megyéjében ő futott be az első helyen.

Az amerikai politikát – és magukat a politikusokat és pozícióikat meghatározó nagy identitáspolitikai vitákban

minden karakteresen jobbos álláspontot magáénak tart.

Az abortuszt a „legsúlyosabb bűnnek” nevezte, az LMBTQ-mozgalmat rendszeresen elítélte, ahogy arról is beszélt, hogy az illegális migránsokat deportálná Arizonából, s befejezné Trump határfalát a mexikói határon. Lake az amerikai szövetségi szintű fegyverviselési szabályozást is ellenzi.

A 2022 novemberi szövetségi félidős választással egy időben tartott arizonai kormányzóválasztáson Kari Lake a demokrata Katie Hobbs-szal mérkőzött meg. A választás lefolyása, majd az azt követő politikai viták kicsiben össze is foglalták az elmúlt évek jellemző amerikai politikáját. A két párt tábora szinte teljesen egyforma méretű volt Arizonában, s a demokrata jelölt végül a szavazatok 50,3 százalékát nyerte el, míg Kari Lake 49,7 százalékot szerzett, alig 17 ezernyi szavazatnyi különbség volt a két jelölt eredményei között.

Kari Lake nem fogadta el a választás eredményét

– két évvel korábban egyébként Donald Trump elnökválasztási vereségét, Joe Biden győzelmét is megkérdőjelezte, a Trump-párti politikusok és az amerikai jobboldali szavazók egy jelentős részével egyetértve, akik gyakorlatilag azóta is csalásnak, meghamisítottnak tartják az eredményeket.

Lake a saját kormányzóválasztási eredménye kapcsán is kételyeinek adott hangot: szerinte volt, ahol a voksoláshoz használt gépek nem nyomtattak elég jól, sőt, hosszú sorok alakultak ki emiatt, s ez befolyásolhatta az eredményeket. Azt is állította, hogy több mint 200 ezren nem tudtak szavazni a választáson. Több mint egy hónappal a választás után arról beszélt:

A republikánus jelölt kifogásai és szólamai, valamint a Lake által indított, bíróság elé került jogi panaszok ellenére is Katie Hobbst beiktatták Arizona demokrata kormányzójaként 2023 januárjában. A Lake választással kapcsolatos panaszai közül hét eljutott Arizona legfelsőbb bíróságához, amely hétből hat panaszt végül elutasított, egyet pedig visszautalt alsóbb fokú bírósághoz.

S hogy miként áll most Kari Lake szénája? Úgy tűnik, egész jól: a választás utáni csatákat fáradhatatlanul folytató Lake akár Trump alelnökjelöltjévé is válhat – erről néhány hete írt a liberális The Atlantic magazin. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy Arizona egyik szövetségi szenátori székéért indul el a legközelebbi választáson – friss felmérések szerint ő lenne a messze legnépszerűbb jelölt a helyi republikánusok körében.

Az Atlantic szerint Kari Lake egyértelműen az amerikai országos politika szereplőjévé szeretne válni, amihez továbbra is nagy nyilvánosságra van szüksége. Maga a liberális magazin nevezi viszont őt fiatalnak, attraktívnak és karizmatikusnak – egy olyan személyiségnek, aki Trump alelnökjelöltjeként akár a főnöke fölé is nőhetne a kampány során.

Az bizonyos, hogy

Kari Lake az amerikai és bizonyos mértékig a nemzetközi politika szereplője marad a közeljövőben,

akár egy trumpi, akár egy Trump utáni republikánus mozgalom tagjaként – budapesti fellépésén talán többet is megtudhatunk legújabb nézeteiről az amerikai és globális politikát illetően.

***

Nyitóképen: Kari Lake (fotó: Zach D Roberts / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NewHorizon
2023. április 20. 15:14
A demokrata nagypofájú "nyertes", Katie Hobbs soros györgy, Clintonné és (a törvények ellenére) idegen kormányok által pénzelt, egy velejéig korrupt személy, és magas közútálatnak örvend. Cikk: Patriots for Truth, 2020 november 16. Magyar fordítás https://patriots4truth-org.translate.goog/2020/11/16/az-sec-of-state-katie-hobbs-takes-money-from-foreign-governments-and-george-soros/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=wapp (eredeti cikk) https://patriots4truth.org/2020/11/16/az-sec-of-state-katie-hobbs-takes-money-from-foreign-governments-and-george-soros/ 'Rumble' videó ugyanerről a témáról angolul (OAN - One America News Network összeállítása) https://rumble.com/vg2o1h-ariz.-sec.-of-state-katie-hobbs-campaign-funded-by-left-wing-extremists-sor.html ----------------------------- To Kari Lake, RESPECT!
Halder
2023. április 20. 09:20
"2006-ig republikánus párttag volt, aztán független lett, 2008-ban viszont demokrataként regisztrálta magát (háborúk miatt). 2012 után viszont újra visszatalált a republikánusokhoz" Minden tiszteletem mellett azért csak óvatosan vele. Azért már volt demokrata is, otthagyva a republikánosokat. Ilyenkor érdemes vigyázni. Aztán bizonyítsa be hűségével és rátermettségével, hogy az csak egy egyszeri hiba volt.
bunko_jobbos
2023. április 20. 08:27
Érdekesek ezek az amik. A demokraták idióta woke-os, háborúskodó buzik, a republikánusok meg újkeresztény fegvyerlobbista idióták. Hogy ott nincs senki normális!
Lajoss
2023. április 20. 06:58
Jaj,én már nagyon várom..Bruhaha
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!