Csehország kitart az ukrán gabona behozatala mellett

2023. április 17. 19:39

Prága szerint a Lengyelország, Magyarország és Szlovákia által bevezetett behozatali tiltások ellentétesek az egységes európai uniós piac működésével.

2023. április 17. 19:39
null

Csehország egyelőre nem tervezi az ukrán gabona és más ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának betiltását – közölte Zdenek Nekula cseh mezőgazdasági miniszter hétfőn Prágában. A tárcavezető úgy véli, hogy a Lengyelország, Magyarország és Szlovákia által bevezetett behozatali tiltások ellentétesek az egységes európai uniós piac működésével és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) alapszabályzatával.

A lengyel, a magyar és a szlovák hatóságok intézkedéseiket országaik piacának és fogyasztóinak védelmével indokolták.

„Az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának kérdését a hét végén megvitattam Janusz Wojciechowskyval, az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosával. Egyértelműen megerősítette, hogy ezek az egyoldalú tiltások elfogadhatatlanok, ezért a témával a szakminiszterek április 25-én foglalkozni fognak”

– mondta Zdenek Nekula.

Az ázsiai körúton lévő Petr Fiala cseh miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Csehország számára ez a téma nem annyira intenzív, mint az Ukrajnával határos országok számára.

– mondta a kormányfő újságíróknak.

Szerinte Csehországban más a helyzet. „Mi olyan lépéseket teszünk, amelyek csökkenthetik az árakat, és ezzel szolgálatot teszünk a lakoságunknak” – tette hozzá Petr Fiala.

Csehország ugyanakkor megszigorította az országba érkező, illetve az országon áthaladó élelmiszerek ellenőrzését, hogy kiszűrje a problémákat.

(MTI)

Nyitókép: Vincenzo Circosta / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. április 18. 17:02
akkor csak egyék!
Igazszó
2023. április 18. 12:32
Helyes! Pusztuljanak!
Szerintem
2023. április 18. 08:53
"a Lengyelország, Magyarország és Szlovákia által bevezetett behozatali tiltások ellentétesek az egységes európai uniós piac működésével." Pont hogy a vámmentesen, protekcionista, dömping módon, az EU követelményeinek meg se felelő minőségű áru beerőltetése egy EU-n kívüli országból, ami ellentétes az EU piaci működésével.
MrStokes
2023. április 18. 06:31
A cseh CIA kormany ertheto modon vedi az amerikai cegek erdekeit - Monsanto etc- akiknek a gabonaja tette tonkre az europai gabona piacot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!